Вибори у Британії: екзит-пол оприлюднив перші результати

Читать на русском
Екзит-пол повідомив перші результати виборів до парламенту Британії.  Опозиційній Лейбористській партії прогнозують 410 місць у парламенті.
Фото: Reuters

4 липня у Великій Британії відбулися дострокові парламентські вибори. За попередніми даними, лейбористи перемагають Консервативну партію, яка перебувала при владі в країні з 2010 року.

Про це свідчать дані екзит-полу, який проводила компанія Ipsos UK для Sky News, BBC та ITV News.

Британія висловила серйозне занепокоєння можливим втручанням росії у вибориЗаступник прем'єр-міністра Сполученого Королівства Олівер Дауден висловив занепокоєння у зв'язку з повідомленням про ймовірну російську кампанію впливу на британські вибори.

Екзит-пол прогнозує опозиційній Лейбористській партії 410 місць у парламенті, що дасть їм більшість у 170 місць. Консервативна партія натомість отримає лише 131 місце, втративши здобуту на дострокових виборах у 2019 році більшість у 365 мандатів.

На третьому місці, за даними екзит-полу, опинилась Ліберально-демократична партія з 61 мандатом. Євроскептична партія Reform UK Найджела Фараджа може отримати 13 мандатів.

Шотландська національна партія, згідно з екзит-полом, опускається до 10 мандатів, а «Зелені» можуть розраховувати на два місця в Палаті громад. Ще 19 мандатів отримають дрібніші політсили та незалежні політики.

Остаточні результати можуть бути відомі вже вранці в п'ятницю, 5 липня. Новим прем'єром Сполученого Королівства, з високою ймовірністю, стане лідер Лейбористської партії Кір Стармер, який матиме абсолютну більшість в Палаті громад.

Ріші Сунак оголосив про проведення дострокових парламентських виборів 22 травня.

Раніше лідер лейбористів відповів, чи допомагатиме Україні у разі призначення прем'єр-міністром.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо перші офіційні результати першого туру виборів у Франції. Партія «Національне об'єднання» Марін Ле Пен та її союзники здобули 33,4% голосів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: