Підсумки ювілейного саміту НАТО для України: яку військову допомогу обіцяли союзники

Читать на русском

У Вашингтоні завершився 75-й саміт НАТО. Як і очікувалося, Україна не отримала запрошення на вступ до Альянсу, але комюніке має обіцянку підтримувати нашу країну на її «незворотному шляху» до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО. Окрім політичної складової є й практичні результати саміту – кілька пакетів військової допомоги, у тому числі з такими необхідними системами протиповітряної оборони. Деталі – на інфографіці «Слово і діло».

Україні на саміті НАТО обіцяли надати системи ППО, у тому числі Patrior, винищувачі F-16 та інше. Докладніше – на інфографіці.
Військова допомога Україні на саміті НАТОСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Країни НАТО, як йдеться у підсумковій декларації, зобов'язалися надавати Україні довгострокову допомогу у сфері безпеки: на 2025 рік усі члени мають внести пропорційні внески для фінансування у розмірі 40 млрд євро. Відомо, наприклад, що частка Італії буде становити 1,5 млрд євро, Португалії – 220 млн євро.

Було оголошено також заходи, які ще до саміту анонсували ЗМІ: призначення цивільного представника НАТО у Києві та створення нової структури «Допомога НАТО з безпеки та тренувань для України» для координації навчання та розвитку ЗСУ.

Україні також обіцяли критичні необхідні системи ППО. Нідерланди, США, Німеччина та Румунія передадуть системи Patriot (це в принципі анонсувалося ще до саміту). Італія передасть систему SAMP-T

Норвегія також надасть більше 90 млн євро для посилення ППО. Прем'єрка Данії Метт Фредеріксен, у свою чергу, заявила, що її країна має віддати всі свої засоби протиповітряної оборони Україні, скільки їх – невідомо.

Норвегія ще раніше обіцяла передати Україні винищувачі F-16 й під час саміту НАТО оголосила, що віддасть шість літаків. Постачання планують розпочати протягом цього року.

Нідерланди обіцяли Україні 300 млн євро на закупівлю боєприпасів для F-16 (раніше для цієї мети було зарезервовано 150 млн), а також 20 млн євро на закупівлю дронів.

Канада анонсувала пакет військової допомоги на близько 330 млн євро, його вміст не розкривався.

Президент США Джо Байден оголосив про передачу пакету військової допомоги на суму 225 млн доларів, до нього увійдуть: одна батарея Patriot, боєприпаси для NASAMS та артилерійських ракетних систем HIMARS, зенітні ракети Stinger, артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм AT-4, боєприпаси для стрілецької зброї та інше.

Данія, окрім ППО, профінансує закупівлю для ЗСУ 18 самохідних артилерійських установок «Богдана». Литва обіцяла антидронові рушниці та патрони.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський подякував за нові системи Patriot, але сказав, що цієї допомоги недостатньо. Він також зазначив, що Україні потрібно щонайменше 128 винищувачів F-16, щоб створити росіянам ефективну конкуренцію в небі.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які системи ППО союзники обіцяли Україні ще до саміту НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: