ЄС збирається бойкотувати саміт із закордонних справ в Угорщині

Читать на русском
Міністри закордонних справ Європейського cоюзу мають намір організувати свій власний саміт у серпні замість того, щоб їхати до Угорщини на захід Віктора Орбана.
IMAGO / Belga

Брюссель, роздратований тим, як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порушує правила зовнішньої політики Євросоюзу, обмірковує безпрецедентний крок — бойкотувати саміт із закордонних справ у Будапешті наступного місяця.

Про це пише Politico.

Поїздка Орбана до Москви суперечить договорам Євросоюзу – FTДипломатичні контакти Орбана та путіна порушують договори Євросоюзу. Деякі члени блоку також вважають, що прем’єр Угорщини зловжив статусом голови Ради ЄС.

Угорщина, яка зараз головує у Раді ЄС, планує провести саміт міністрів закордонних справ у Будапешті 28-29 серпня. Але після того, як Орбан перешкоджав наданню допомоги Україні та здійснив візити до росії та Китаю, багато міністрів закордонних справ ЄС шукали спосіб уникнути участі у заході.

За словами джерел видання, глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель зкличе міністрів на «офіційну» раду міністрів закордонних справ одночасно із самітом Орбана.

«Якщо того ж дня відбудеться офіційне засідання ради із закордонних справ, організоване верховним представником [Боррелем], міністри не зможуть приїхати до Будапешта», — сказав один із дипломатів.

Інший додав, що, бойкотуючи зустріч у Будапешті, інші міністри закордонних справ хотіли б «надіслати чіткий сигнал про те, що Угорщина не виступає від імені ЄС».

План вже обговорювався неофіційно з кількома країнами ЄС, включаючи Францію та Німеччину. У середу команда Борреля представить план 27 постійним представникам ЄС.

Нагадаємо, Віктор Орбан після візиту до Києва поїхав до росії та Китаю з «мирною місією». Орбан заявив, що в Москві його цікавила думка путіна щодо мирних ініціатив. Україна, Євросоюз та США засудили цю поїздку.

У юридичній службі ЄС заявили, що дипломатичні контакти прем'єр-міністра Угорщини та володимира путіна суперечать договорам Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: