Угорщина погрожує блокувати кошти ЄС на зброю для України до відновлення транзиту нафти «Лукойлу»

Читать на русском
Угорщина обіцяє блокувати 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру, доки Україна не вирішить питання з транзитом російської нафти.
ATV Hírado

Угорщина блокуватиме виплату Україні 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру доти, доки Київ не відновить транзит нафти російського «Лукойлу».

Про це в інтерв'ю ATV Hírado заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Україна та Угорщина можуть підписати новий договір про двосторонні відносиниЗеленський та Орбан обговорили підписання двостороннього документа, який регулюватиме всі взаємини двох країн.

Сіярто заявив, що енергопостачання Угорщини та Словаччини нібито під загрозою, оскільки 33% і 40-45% їх імпорту сирої нафти припадає на російську компанію «Лукойл» і нафта йде транзитом через Україну.

«Я думаю, що Єврокомісія зараз перебуває у складній ситуації, оскільки Україна порушує угоду, яку вона раніше уклала… Отже, тепер має стати ясно, чи здатна Європейська комісія представляти європейські інтереси, інтереси європейських країн, особливо у такому важливому питанні, як безпека енергопостачання. Я також дав зрозуміти, що допоки це питання не буде вирішене Україною, всім слід забути про виплату 6,5 млрд євро як компенсації за постачання зброї з Європейського фонду миру. Бо як виглядатиме виплата 6,5 млрд євро? Ми вносимо свій внесок, тоді як Україна загрожує безпеці наших енергетичних постачань», – заявив він.

Нагадаємо, минулого тижня Словаччина та Угорщина заявили, що Україна зупинила транзит нафти «Лукойлу». Російська компанія ще з 2018 року була під санкціями України, але тепер вони поширилися на транзит. Через це уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: