ЄС не визнає перемогу Мадуро на президентських виборах у Венесуелі

Читать на русском
ЄС не визнає офіційних результатів президентських виборів у Венесуелі і закликає до їхньої незалежної перевірки.
Фото: AP

Результати підрахунку голосів на президентських виборах у Венесуелі, опубліковані Національною виборчою радою країни, не можуть бути визнані достовірними.

Така заява опублікована на сайті Європейської ради.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

У ЄС зазначають, що згідно зі звітами міжнародних місій, президентські вибори 28 липня не відповідали міжнародним стандартам чесності виборів.

Національна виборча рада Венесуели досі не опублікувала офіційних протоколів голосування виборчих дільниць. Без цього, йдеться у заяві, оголошені результати не можуть бути визнані.

«Копії протоколів голосування на виборах, опубліковані опозицією та розглянуті кількома незалежними організаціями, вказують на те, що Едмундо Гонсалес Уррутія, ймовірно, є переможцем президентських виборів зі значною перевагою голосів. У зв'язку з цим Європейський Союз закликає до подальшої незалежної перевірки результатів виборів, по можливості із залученням організації, яка має міжнародну репутацію», – йдеться у заяві.

ЄС також закликав, щоб протести в країні залишалися мирними, а влада поважала права людини, включаючи свободу слова та зборів.

Нагадаємо, влада Венесуели заявила про перемогу на виборах чинного президента Ніколаса Мадуро. При цьому опитування перед виборами та екзит-поли показували велику перевагу опозиційного кандидата.

Після оголошення результатів у кількох містах Венесуели спалахнули масові протести. 4 серпня Мадуро заявив, що правоохоронці затримали понад дві тисячі осіб, які не визнають результатів виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: