Як змінилося ставлення європейців до біженців з України

Читать на русском

У країнах Європейського Союзу перебуває понад 4 мільйони українців зі статусом тимчасового захисту, і російська пропаганда дуже активно використовує цю тему, намагаючись налаштувати європейців проти наших громадян. Масштабна пропагандистська кампанія, яка розпочалася ще у 2022 році, спрямована на розпалювання ненависті до українців та створення хибного образу біженців – «ледарів», які приїхали за соціальними виплатами, або дешевої та некваліфікованої робочої сили. Завдяки цьому (і не лише) підтримка прийому біженців з України дещо знизилася. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Соціологи Rait Custom Research Baltic зафіксували зниження підтримки прийому українських біженців у Латвії (у країні близько 45 тисяч українців із тимчасовим захистом).

Торік у листопаді 52% опитаних мешканців Латвії підтримували прийом українських біженців. Сплеск підтримки було зафіксовано у березні – 60% підтримували прийом українців. Станом на серпень рівень підтримки знизився до 48%.

У Польщі, за останніми даними, близько 950 тисяч біженців із України. На початку повномасштабної війни 30% поляків були готові прийняти їх із можливістю поселення, у січні 2023-го таких було 37%. А у червні цього року вже 17% (дані Uniwersytet Warszawski).

У Чехії (там до 400 тисяч українців) у квітні 2022 року 27% громадян вважали однозначно правильним прийом українських біженців, 43% – скоріше правильним, а 20% – скоріше неправильним (дані STEM).

На початку цього року 20% чехів однозначно підтримували дозвіл українським біженцям залишитися в країні, 33% – скоріше підтримували, 26% – скоріше ні.

До речі, опитування, проведене Братиславським неурядовим Інститутом суспільних проблем, показало, що більшість жителів країн Вишеградської четвірки (Чехія, Польща, Угорщина, Словаччина) вважають українських біженців тягарем для своїх країн. І найбільше таку думку поділяють чехи – 69% опитаних.

Найбільше біженців з України зараз у Німеччині – приблизно 1,6 млн. Опитування виключно про наших громадян немає, але німці в цілому хотіли б приймати менше біженців.

Так, у травні минулого року 52% громадян відповіли, що Німеччина має приймати менше біженців з інших країн, у вересні такої думки дотримувалися вже 64%. У червні цього року 43% німців погодилися з тим, що слід надалі обмежувати право на притулок для громадян інших країн.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вважає, що українські біженці мають повернутися на батьківщину та взяти участь у відновленні країни.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як змінювалися настрої біженців щодо повернення додому.

Також ми повідомляли, в яких країнах Європи найбільше працевлаштованих біженців із України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: