Мексика запросила путіна на інавгурацію президента, країна є членом МКС

Читать на русском
Мексика запросила путіна на інавгурацію нової президентки 1 жовтня. Але країна є членом Міжнародного кримінального суду та зобов'язана його заарештувати.
Фото: РІА Новини

Мексика запросила російського диктатора володимира путіна на інавгурацію нової президентки Клаудії Шейнбаум 1 жовтня 2024 року.

Інформацію у посольствах двох країн підтвердили російському виданню «Известия».

Компанія для путіна: кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні судиКого із лідерів держав переслідували міжнародні суди за воєнні злочини та злочини проти людяності – на інфографіці.

«Запрошення росії взяти участь в інавгурації президентки Шейнбаум було надіслано президенту путіну. Президент росії ухвалить рішення, чи братиме він участь у церемонії сам, чи призначить іншого високопосадовця, який зробить це від його імені», – заявили в посольстві Мексики в рф.

При цьому Мексика в 2005 році підписала Римський статут і на неї поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт путіна.

Міністерство закордонних справ Мексики повідомило агентству Reuters, що уряд надіслав дипломатичні ноти всім країнам, з якими встановлені відносини, а також міжнародним організаціям, членом яких країна є, запросивши їх на інавгурацію Шейнбаум.

Нагадаємо, минулого року путін відмовився від візиту на саміт БРІКС у Південній Африці через те, що країна є членом МКС.

У листопаді у Ріо-де-Жанейро відбудеться саміт G20. Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва обіцяв запросити володимира путіна, але не гарантує, що його не заарештують за ордером Міжнародного кримінального суду. Втім, він уже неодноразово змінював свою позицію з цього питання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: