Російський флот тренувався завдавати ядерних ударів по цілях у Європі – FT

Читать на русском
Російський флот тренувався у разі потенційного конфлікту з НАТО атакувати цілі у Європі за допомогою ракет, здатних нести ядерні боєголовки.
Ілюстративне фото росЗМІ

Російський флот тренувався атакувати цілі у глибині Європи за допомогою ракет, здатних нести ядерні боєголовки.

Про це повідомляє Financial Times, у розпорядженні якого є секретні документи, підготовлені ще до повномасштабної війни.

Поріг застосування росією тактичної ядерної зброї может бути нижчим, ніж публічно заявлялося – FTІз секретних документів випливає, що росія репетирувала безліч сценаріїв вторгнення Китаю. У сценаріях описується поріг застосування тактичної ядерної зброї, який нижче, ніж рф будь-коли публічно визнавала.

Серед документів, складених у період з 2008 до 2014 року, є мапа цілей для ракет, які можуть нести як звичайні боєголовки, так і тактичну ядерну зброю. На картах зазначено 32 цілі для російського флоту у Європі.

У документах наголошується, що «висока маневреність флоту дозволяє йому завдавати раптових і попереджувальних ударів і масованих ракетних ударів... з різних напрямків». Також говориться, що ядерна зброя «як правило» призначена для використання «у поєднанні з іншими засобами ураження» для досягнення цілей рф.

Для Балтійського флоту цілі вказані в основному в Норвегії та Німеччині. Серед них військово-морська база у Бергені (Норвегія), радіолокаційні станції та об'єкти спецназу. Північний флот, згідно з документами, може вразити об'єкти оборонної промисловості, у тому числі верф у британському Барроу-ін-Фернесі, де будують військові кораблі та підводні човни.

При цьому на картах є різні сценарії війни, зокрема з нинішніми союзниками росії — Китаєм, Іраном, Азербайджаном та Північною Кореєю.

Також у презентації згадується варіант демонстраційного удару — підрив ядерної зброї у віддаленому районі «у період безпосередньої загрози агресії» перед реальним конфліктом для залякування західних країн. Удар, як йдеться в документах, має продемонструвати «наявність та готовність до застосування високоточної нестратегічної ядерної зброї» та «намір застосувати ядерну зброю».

Нагадаємо, навесні володимир путін заявив, що росія з військово-технічної точки зору готова до ядерної війни, а також готова застосувати таку зброю «у тому випадку, якщо йдеться про існування російської держави». Докладніше про ядерну доктрину рф та інших країн – на інфографіці «Слово і діло».

З інфографіки можна дізнатися, що собою являє ядерний арсенал росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: