Фонд, якому українці донатили на ремонт «Охматдиту», відмовився віддавати гроші лікарні

Читать на русском
Благодійний фонд, який збирав гроші на відновлення Охматдиту після ракетного удару росії, відмовляється перераховувати зібрані майже 380 млн гривень на рахунок лікарні.
Фото: Суспільне

БО «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство», на рахунки якого надійшло майже 380 млн гривень благодійних внесків майже з усього світу, відмовляється віддати ці гроші самій лікарні.

Про це повідомив генеральний директор у НДСЛ «Охматдит» Володимир Жовнір на своїй сторінці у Facebook.

Відновлення «Охматдиту»: скільки коштуватиме ремонт лікарні та скільки коштів уже зібраноНа відновлення лікарні Охматдит після ракетного удару зібрано вже 1,6 млрд гривень, докладніше – на інфографіці.

«Зранку ми дізнались, що БО «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство», не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ «Охматдит». Тобто станом на 16 серпня 2024 року 378 млн грн залишаються на рахунку в БО «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство»», – написав він.

За словами гендиректора, в «Охматдиті» шоковані від такого рішення фонду, адже ім'я київської лікарні – це «синонім відповідальності, професіоналізму та надії».

«На мою думку, ані НДСЛ, ані фонд, що носить назву «Охматдит», не мають права підвести українське суспільство. Втім, учасники фонду (серед яких немає жодного працівника НДСЛ!) вирішили інакше», - зазначив Жовнір.

Він публічно закликав фонд переказати кошти, отримані на всі банківські та фінансові рахунки Благодійної організації «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство» у вигляді благодійної допомоги для відновлення зруйнованих будівель та матеріально-технічної бази лікарні «Охматдит», яка стала жертвою ракетної атаки росії вранці 8 серпня.

Водночас, в ефірі «Суспільне.студія» голова Благодійного фонду «Охматдит – здорове дитинство» Євген Вембер підтвердив, що всі зібрані гроші для лікарні зараз перебувають на рахунках фонду. Це понад 378 мільйонів гривень.

Проте, за його словами, фонд не отримував від лікарні офіційних запитів щодо необхідності перерахунку грошей, а у МОЗ не пояснили сам правовий механізм перерахування коштів.

«Я підтверджую, що під будь-яку конкретну потребу ми готові перерахувати ці кошти, але на сьогоднішній день жодного листа від лікарні ми не отримали. Правового механізму перерахувати ці кошти з благодійного рахунку одним траншем на рахунок лікарні, правова основа відсутня для такого. Тому ми чекаємо правових механізмів», – сказав Вембер.

Нагадаємо, для відновлення корпусу лікарні було обрано компанію «Буд-технолоджі» – це була третя за дорожнечею пропозиція. Після скандалу міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що тендер скасують та проведуть новий через Prozzoro.

«Слово і діло» писало, скільки коштуватиме ремонт лікарні «Охматдит» та скільки коштів уже зібрано.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: