Байден затвердив таємний документ про нову ядерну стратегію – ЗМІ

Читать на русском
Нова стратегія спрямована на стримування Китаю, підготовку США до ядерних загроз з боку КНР, росії та Північної Кореї.
Фото: AP

Президент США Джо Байден у березні 2024 року затвердив нову таємну стратегію, яка передбачає заходи для стримування Китаю від розширення його ядерного арсеналу.

Про це повідомляє The New York Times.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

Згідно з інформацією видання, у стратегії під назвою «Керівництво з використання ядерної зброї» вказано, що протягом наступного десятиліття китайські запаси ядерної зброї конкуруватимуть за обсягами й різноманітністю з американськими.

«Нинішня адміністрація, як і чотири адміністрації до неї, видала Огляд ядерної політики і Керівництво з планування застосування ядерної зброї», – заявляє речник Ради національної безпеки США Шон Саветт.

Стратегія спрямована на підготовку США до можливих ядерних загроз з боку Китаю, росії та Північної Кореї. Документ є надзвичайно засекреченим і існує лише в кількох друкованих примірниках, які розповсюджено серед високопосадовців у сфері національної безпеки та командування Пентагону.

Як зазначається, у нещодавніх виступах двом посадовцям адміністрації Байдена було дозволено натякнути на існування цього документа. До того, як Байден залишить посаду, очікується, що Конгрес отримає докладніше несекретне повідомлення щодо стратегії.

Саветт підкреслив, що хоча текст керівництва є засекреченим, його існування не є таємницею.

Як відомо, Південна Корея попереджає, що КНДР може провести ядерне випробування незадовго до виборів у США.

Нагадаємо, раніше путін пригрозив змінами у ядерній доктрині росії.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: