Три найбільш масовані повітряні атаки на Україну: порівняння

Читать на русском

Росія після більш ніж місячної паузи завдала удару по Україні ракетами та дронами. Як заявили у Повітряних силах, ця комбінована атака була наймасованішою: росіяни застосували більше сотні ракет різних типів та близько сотні «шахедів» – усього 236 засобів нападу. Ціллю, як завжди, стала критична цивільна інфраструктура. «Слово і діло» порівняло цей обстріл із двома іншими масштабними – 24 лютого 2022 року та 29 грудня 2023-го.

Порівняння трьох масованих обстрілів України – 24 лютого 2022 року, 29 грудня 2023-го та сьогодні, 26 серпня.
Порівняння масованих атак на УкраїнуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Повномасштабна війна розпочалася не лише з прориву кордону України в кількох областях, а й із масованого ракетного обстрілу. Починаючи з п'ятої ранку 24 лютого росія запустила по Україні більше 160 ракет (Х-101, Х-555, С-300, «Калібр», «Іскандер», «Торнадо» та інших) з усіх можливих напрямків.

Цілилися у військові об'єкти та цивільну інфраструктуру. За один день загинули приблизно 60 цивільних та близько 170 було поранено.

Статистику щодо збитих цілей тоді не озвучували.

Обстріл України 29 грудня 2023-го до сьогонді називали наймасовішим з початку вторгнення. Росіяни кілька місяців накопичували запаси і випустили 158 повітряних цілей – 36 «шахедів» та 122 ракети різних типів (Х-101, Х-555, Х-59, Х-55, Х-32, Х-31П, Х-22, С -300, С-400, «Іскандер», 2Кинджал»).

У Повітряних силах повідомили, що було збито 87 ракет і 27 дронів.

Внаслідок атаки загинули 55 людей і більше 170 отримали поранення. Лише у Києві загинули 33 особи, були прильоти у Дарницькому, Шевченківському, Подільському та Святошинському районах.

У Львові загинула одна людина, було влучання у житловий будинок. У Дніпрі в результаті атаки було семеро загиблих, був приліт по торговому центру, житловому будинку і пологовому будинку. У Харкові загинули 3 особи, в Одесі внаслідок прильоту у ЖК – 4, у Запоріжжі – 9.

Сьогодні, 26 серпня, росія запустила 127 ракет та 109 ударних безпілотників. Використовувалися ракети «Кинджал», «Іскандер-М»/KN-23, Х-101, «Калібр», Х-22, Х-59/Х-69.

Авіація, зенітні ракетні війська, мобільні вогневі групи та підрозділи радіоелектронної боротьби збили 102 ракети та 99 дронів. Крім того, кілька дронів було локаційно втрачено на території України, ще два – перетнули кордон з Білоруссю.

Цілилися росіяни в об'єкти енергетики, зокрема в Київську ГЕС. Ступінь пошкоджень енергосистеми невідомий, але по всій Україні діють аварійні та погодинні відключення світла.

Внаслідок атаки загинули щонайменше 5 людей – у Луцьку, Запоріжжі, Житомирській, Дніпропетровській та Харківській областях. Ще щонайменше 20 постраждали.

Нагадаємо, під час сьогоднішньої атаки було порушено повітряний простір Польщі – до країни залетів невідомий об'єкт. «Слово і діло» раніше писало, повітряний простір яких країн під час обстрілів України порушували російські ракети та дрони.

З інфографіки можна дізнатися, як часто росія б'є по Україні гіперзвуковими ракетами «Кинджал».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: