Стало відомо, чи позбавлять Дмитрука повноважень нардепа і чи оголосять його у розшук

Читать на русском
Рада розгляне питання дострокового позбавлення Артема Дмитрука депутатських повноважень, але лише за наявності таких підстав.
glavcom.ua

Верховна Рада розгляне питання позбавлення Артема Дмитрука (група «Відновлення України») повноважень народного депутата за наявності підстав відповідно до Конституції.

Про це повідомив голова парламенту Руслан Стефанчук на форумі «Україна 2024. Незалежність» у вівторок у Києві.

ЗМІ опублікували відео нардепа-втікача Дмитрука в аеропорту КишиневаДмитрук, якого підозрюють у нападах на правоохоронця та військового, втік з України, пішки перетнувши кордон з Молдовою через пункт пропуску Паланка.

«Наскільки я проінформований, вже відомості внесені до єдиного державного реєстру, пов'язаного з кримінальними провадженнями, здійснюється розслідування. І за результатами розслідування, і за результатами ухвалених рішень прийматимуться рішення, у тому числі і в українському парламенті», – сказав Стефанчук.

За його словами, питання дострокового позбавлення народних депутатів мандатів Рада завжди вирішувала на підставі Конституції.

«І так і робитимемо щоразу. За наявності підстав, український парламент без затримок позбавляє повноважень. Якщо будуть підстави. За українським парламентом ніколи не було затримок у цьому питанні», – додав Стефанчук.

У свою чергу, генпрокурор України Андрій Костін на форумі заявив, що правоохоронці відстежують маршрут Дмитрука за кордоном. Також встановлюють усіх, хто допоміг йому незаконно виїхати. Попередньо, зараз Дмитрук не затримується в якійсь одній країні.

За словами Костіна, нардеп, який незаконно втік, ще має шанс добровільно повернутися в Україну, зокрема, його чекають на допит цього тижня. В іншому випадку не виключено, що Україна оголошуватиме його в розшук і вимагатиме екстрадицію.

Нагадаємо, 25 серпня стало відомо, що позафракційний народний депутат Артем Дмитрук, який в Україні захищав інтереси церкви Московського патріархату, втік за кордон.

Офіс генпрокурора офіційно оголосив, що нардепу Артему Дмитруку повідомлено про підозру у нападі на правоохоронця та військового. А ДБР відкрило провадження через незаконний виїзд Дмитрука з України.

У ДПСУ заявили, що щодо Дмитрука триває перевірка. А в Раді повідомили, що не відправляли Дмитрука у відрядження за кордон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: