У радіусі дії ATACMS знаходяться 245 російських військових об'єктів – карта від ISW

Читать на русском

У зоні дії ATACMS знаходиться 245 російських військових об'єктів. Україна могла б вразити їх, якби мала дозвіл США.
Фото: Lockheed Martin

Сотні російських військових об'єктів перебувають у зоні дії систем ATACMS, які є у розпорядженні української армії.

Список та інтерактивну карту опублікував Інститут вивчення війни (ISW).

Україна може бити західною зброєю лише по 16% території росії – ISWЛише 16 відсотків російської території під загрозою після дозволу США використовувати Україні американську зброю для атак.

Як йдеться у звіті, це було зроблено, щоб проілюструвати, як обмеження США на використання Україною ATACMS впливають на її можливості щодо завдання ударів по важливій військовій інфраструктурі в росії.

Високопоставлені американські чиновники заявляли, що передислокація російських бойових літаків з аеродромів у межах досяжності ATACMS «знижує обґрунтованість чи важливість українського запиту». Повідомлялося також, що росіяни перемістили 90% літаків, які завдають ударів бомбами із зони дії ракет Storm Shadow і ATACMS.

Але, наголошують аналітики ISW, передислокація російських літаків із 16 авіабаз у зоні дії ATACMS не знижує важливості дозволу Україні використовувати їх проти інших військових об'єктів.

У радіусі дії ATACMS знаходиться щонайменше 245 російських військових об'єктів, з яких лише 16 (6,5%) є авіабазами (дані на 26 серпня 2024 року).

Максимальна дальність дії українських HIMARS, які США дозволяють Україні обмежено використовувати у рф, охоплює 20 таких об'єктів. Принаймні 225 відомих об'єктів знаходяться в радіусі дії ATACMS, але не в радіусі дії HIMARS. Мінімум 209 із 245 (понад 85%) відомих російських військових об'єктів у зоні дії ATACMS не є авіабазами.

На думку ISW, малоймовірно, що росіяни перемістили все озброєння з усіх 245 об'єктів, як це було зроблено з літаками – свідчень цього не виявлено.

«Будь-яка оцінка, яка відкидає дозвіл Україні завдавати ударів по законних військових об'єктах у росії виключно на основі передислокації повітряних засобів, є неповною, оскільки вона не враховує сотні інших об'єктів, і, таким чином, буде неправильною», – наголосили в Інституті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США не хочуть дозволяти Україні застосовувати ракети ATACMS у Курській області.

Водночас Україна готується надати адміністрації Джо Байдена список цілей у росії, які можна вразити, якщо США знімуть обмеження щодо застосування далекобійної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: