Україна мала шанс знищити десятки російських Су-34, але США не дозволили використати ATACMS – Forbes

Читать на русском
На початку літа Україна мала рідкісну можливість знищити десятки російських Су-34. Для цього були потрібні ракети ATACMS, але США заборонили використовувати їх для атаки.
Фото: міноборони рф

Україна на початку літа мала рідкісну можливість завдати удару по російській авіабазі «Малишево», де розмістили десятки літаків Су-34. Проте США не дозволили використати для атаки свої ракети ATACMS.

Про це повідомляє Forbes.

Уразили не лише бомбардувальник: ГУР атакувало НПЗ та три військові аеродроми рфРозвідники атакували військовий аеродром у місті Енгельс Саратовської області, Дягілєво в Рязанській області та військовий аеродром Оленья в Мурманській.

За інформацією видання, на початку літа 47-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк ВПС росії розмістив десятки літаків Су-34 на відкритій стоянці на воронезькій авіабазі «Малишево» на півдні країни (100 миль або близько 160 км від кордону з Україною).

Авіабазу було досить добре захищено, тому Україна попросила США вдарити по ній американськими ракетами ATACMS. Але адміністрація президента США Джо Байдена сказала «ні».

Росіяни, спостерігаючи за переговорами щодо використання ATACMS, вирішили вивести Су-34 з воронезького «Малишево» та інших прикордонних аеродромів.

Сьогодні багато Су-34 знаходиться на базах за сотні миль від кордону. Вони уразливі для українських безпілотників, але добре захищені.

Видання зазначає, що, якщо Білий дім колись дасть дозвіл на використання ATACMS для ударів по російських аеродромах, «може бути вже надто пізно».

Нагадаємо, 3 серпня ЗСУ вдарили по російському військовому аеродрому «Морозовськ» у Ростовській області: було знищено винищувач-бомбардувальник Су-34 та склад боєприпасів.

27 липня в ході атаки на військовий аеродром «Оленья» у Мурманській області було пошкоджено відразу два стратегічні бомбардувальники Ту-22М3. Як заявив керівник ГУР Кирило Буданов, це змусило на кілька днів відтягнути чергові масовані удари рф по Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: