У Франції відбуваються масові протести після призначення Макроном нового прем’єра

Читать на русском
Багато демонстрантів виступили проти рішення Макрона, а деякі закликали президента піти у відставку.
фото: Le Figaro

У суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці по всій Франції на знак протесту проти рішення президента Емманюеля Макрона призначити Мішеля Барньє прем'єр-міністром.

Про це повідомляє агенція Reuters та Le Monde.

ЗМІ повідомляють, що багато демонстрантів виступили проти рішення Макрона, а деякі закликали президента піти у відставку.

Вибори у Франції: як зміниться склад парламентуУ Франції у другому турі парламентських виборів сенсаційно перемогли ліві. Скільки місць отримують партії – на інфографіці.

Блок лівих, очолюваних ультралівою партією «Нескорена Франція» (LFI), звинуватив Макрона у запереченні демократії та крадіжці виборів після його відмови підтримати кандидата від альянсу «Новий народний фронт» (NFP), який здобув першість на липневому голосуванні.

У відповідь на призначення Барньє лідери лівих сил, профспілки та студентські організації закликали до масових протестів у суботу, а також не виключили можливих страйків 1 жовтня.

Партія LFI заявила, що по всій країні відбудеться 130 акцій протесту.

Зазначається, що NFP та ультраправа партія «Національне об’єднання» (RN) разом мають більшість і можуть домогтися відставки Барньє шляхом оголошення вотуму недовіри, якщо вони вирішать співпрацювати.

Протести проти призначення Барньє відбулися у Парижі, а також інших містах країни, включаючи Нант, Ніццу, Марсель та Страсбург.

Зокрема, поліція очікує, що у Парижі до акції протесту долучаться до 8 тисяч людей.

Як відомо, 5 вересня Макрон призначив Мішеля Барньє новим прем'єр-міністром та доручив йому сформувати новий уряд.

Раніше прем'єром Франції був Габріель Атталь. Він подав у відставку після парламентських виборів, на яких партія Макрона не змогла здобути більшість.

Нагадаємо, під час виборів у Франції у Парижі спалахнули масові протести. Ми розповідали, як після виборів зміниться склад французького парламенту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: