Припинення вогню в Україні надасть путіну сміливості та призведе до подальших військових дій – Bloomberg

Читать на русском
Яким би бажаним не було припинення вогню, воно спричинить величезні ризики для України, пише Bloomberg.
Sputnik via AP

Припинення вогню в Україні з огляду на нинішній стан справ додасть володимиру путіну сміливості, послабить Україну та призведе до подальших військових дій.

Як пише Bloomberg, Заходу потрібен кращий план.

Частина партнерів вважає, що Україна могла б завершити війну переговорами у 2025 році – ЗМІДеякі союзники України обговорюють можливість припинення війни дипломатичним шляхом вже наступного року, повідомляє Bloomberg.

Журналісти констатують, що путін час від часу вдавав, що зацікавлений у переговорах, але їхня ціна – відмова України від територій та членства в НАТО – видає його нещирість. Навпаки, вся економіка росії була переорієнтована на підтримку війни, а заявлена мета диктатора залишається незмінною – Україна має стати «васалом» рф.

Видання попереджає, що хоч би яким бажаним було припинення вогню, воно спричинить величезні ризики для України.

Пауза дасть російській армії час набрати поповнення. Крім того, путін, швидше за все, скористається перемир'ям, щоб просто спланувати більше атак, як він робив неодноразово у минулому.

Пауза також може поставити під загрозу міжнародну підтримку України: «Багато західних союзників уже шукають привід перенаправити кошти з України на внутрішні потреби. Зокрема Німеччина планує значне скорочення такої допомоги у бюджеті наступного року. Припинення бойових дій може стати правдоподібним прикриттям».

Путін давно робить ставку на те, що Захід втомиться підтримувати Україну, що російське суспільство залишиться пасивним, а його армія досить добре фінансується, щоби продовжувати боротьбу. Помилкове припинення вогню може окупити ці ставки, зазначає видання, і залишити і Україну, і Захід у гіршому становищі, коли воєнні дії відновляться.

«Таким чином, мета США та їхніх союзників має полягати у тому, щоб забезпечити Україні максимальні переговорні важелі, перш ніж розпочинати переговори. Для початку Захід має визнати, що будь-яке суттєве скорочення фінансування зараз не покладе край війні — воно надасть сміливості путіну. Він має продовжувати зміцнювати можливості ППО України, збільшувати постачання боєприпасів та іншої зброї та знімати більшість обмежень на використання ракет великої дальності», – йдеться у статті.

У Bloomberg також зазначають, що союзникам потрібно дати надійні гарантії безпеки для України: колективне зобов'язання захищати території, які нині перебувають під контролем України.

«Протягом усього свого кривавого правління путін завжди був готовий порушувати перемир'я, порушувати угоди та відступати від своїх слів, коли він бачив у цьому стратегічну вигоду. Є всі підстави вважати, що і цього разу він зробить те саме», – попереджають журналісти.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час візиту до США презентував свій «план перемоги», його деталі публікували видання Bloomberg та The Times. Андрій Єрмак підтвердив, що частиною плану є запрошення України до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: