Як часто і коли востаннє путіну дзвонили лідери країн-союзників

Читать на русском

Німецьке видання Die Zeit повідомило, що канцлер Олаф Шольц хоче провести телефонну розмову з володимиром путіним перед зустріччю G20 у листопаді. Інформацію поки що не підтверджували ні в Кремлі, ні в канцелярії Шольца. Востаннє путін і лідери країн-союзників України спілкувалися ще в 2022 році, тому такий дзвінок неминуче став би сенсацією. «Слово і діло» вирішило нагадати, як часто союзники розмовляли з путіним незадовго до повномасштабного вторгнення в Україну і в який момент перестали йому дзвонити, щоб «напоумити».

Для інфографіки ми взяли період із середини осені 2021 року: якраз у цей час росія активно стягувала війська до українського кордону, а на Заході почали попереджати про неминуче вторгнення.

Востаннє путін спілкувався з лідером країни-союзником України наприкінці 2022 року. Як часто союзники дзвонили путіну перед вторгненням і коли перестали – на інфографіці.
Хто і коли востаннє телефонував путінуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У жовтні 2021 року путін спілкувався телефоном із президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем, а також тодішнім прем'єром Британії Борисом Джонсоном та Італії Маріо Драгі.

У листопаді путін двічі спілкувався телефоном із Шольцем, один раз – з Драгі, і один – з Макроном.

У грудні путін двічі розмовляв телефоном із президентом США Джо Байденом і двічі – з Макроном. Байден, як розповідали у Білому домі, закликав росію до деескалації напруженості у відносинах з Україною та попереджав про відповідь у разі вторгнення.

Крім того, з російським президентом спілкувалися Шольц, Джонсон, президент Фінляндії Саулі Ніїністіо, прем'єр Люксембургу Ксав'є Беттель і навіть Папа Римський Франциск.

У січні 2022 року телефоном з путіним двічі спілкувався президент Франції і один раз – Фінляндії.

У лютому до і після початку повномасштабного вторгнення путіну зателефонували всі лідери G7, крім Канади. Макрон розмовляв з російським президентом 6 разів на місяць (3, 12, 20-21, 24 і 28 лютого), Джонсон – один раз 2 лютого, Драгі – 1 лютого, Шольц – 21 лютого, Байден – 12 лютого, прем'єр Японії Фуміо Кісіда – 17 лютого.

У березні Шольц та Макрон дзвонили путіну по 7 разів. Ще двічі з ним говорив прем'єр Люксембургу, один раз – прем'єри Італії та Норвегії, президент Фінляндії.

З середини весни – після відходу російських військ з півночі України та побачених злочинів окупантів – кількість охочих спілкуватися з путіним по телефону почала скорочуватися. У квітні союзники України взагалі цього не робили. Зокрема, прем'єр Італії Драгі тоді заявив, що дзвінки не мають жодного сенсу, оскільки російський президент не зацікавлений у переговорах та пошуку мирного рішення.

У травні з президентом росії двічі говорили Шольц і Макрон, один раз – прем'єр Австрії Карл Негаммер, прем'єр Італії та президент Фінляндії.

У серпні путіну один раз зателефонував Макрон, у вересні він спілкувався з Макроном і Шольцем.

2 грудня 2022-го путін говорив телефоном з канцлером Німеччини, який так само закликав його вивести війська. Це була остання розмова російського диктатора з лідером країни-союзника України (принаймні публічна).

Нагадаємо, за підрахунками «Слово і діло» за час повномасштабної війни путін відвідав 15 країн. Що об'єднує ці держави – на інфографіці.

Також ми проаналізували, як змінювалася позиція президента Володимира Зеленського щодо переговорів із росією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: