Скільки паломників-хасидів приїжджає до Умані на святкування Рош га-Шана

Читать на русском

Декілька десятків тисяч паломників-хасидів, яких не злякала повномасштабна війна в Україні, з'їхалися до Умані на святкування Рош га-Шана – єврейського Нового року (5785 за юдейським календарем). У місті знаходиться могила рабина цадика Нахмана, одного із засновників брацлавської течії хасидизму – і всі послідовники цієї течії вважають за свій обов'язок хоча б раз у житті побувати на місці його поховання. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки хасидів приїжджали до Умані до та під час війни.

У 2010 році Рош га-Шана в Умані святкували 23,6 тисячі паломників, у 2011 році – 26 тисяч, у 2012 році – 23 тисячі.

У 2013 та 2014 роках кількість паломників збільшилася до 30 тисяч. В 2015 році в Україну приїхали 29,5 тисяч хасидів, в 2016 році – 30,5 тисяч.

Пік паломництва в Умань за цей період припав на 2017 рік, тоді місто відвідали 40 тисяч паломників-хасидів з усього світу.

В 2018 році на святкування Рош га-Шана в Україну приїжджали 28 тисяч паломників, у 2019 році – 26,9 тисяч.

В 2020 році на тлі пандемії коронавірусу український уряд намагався стримати потік паломників до Умані. Незадовго до святкування єврейського Нового року в'їзд для іноземців в Україну було практично закрито, проте 3 тисячі хасидів все ж таки змогли побувати на могилі Нахмана.

У місті було введено обмеження, щоб стримати поширення коронавірусу. Зокрема, було заборонено проведення масових культурних та релігійних заходів, а район паломництва обмежили карантинними КПП. Але карантин все ж таки порушувався.

В 2021 році до Умані приїжджали 29 тисяч паломників, при цьому очікувалося, що їх буде до 50 тисяч.

Навіть повномасштабна війна в Україні не змогла значно вплинути на кількість паломників, які їдуть до Умані. В 2022 році незадовго до Рош га-Шана українська влада закликала хасидів утриматися від поїздки до Умані через загрозу ракетних ударів, проте приїхали 23 тисячі осіб.

В 2023 році до Умані приїхали 37 тисяч паломників.

Цього року прочан знову просили не приїжджати. Але, за останніми даними, Рош га-Шана в Умані зараз святкують близько 34 тисяч хасидів і їх могло бути ще більше: в Об'єднаній єврейській громаді повідомили, що більше 14 тисяч людей не змогли дістатися міста, в тому числі через закриття повітряного простору та скасування авіарейсів під час атаки Ірану на Ізраїль.

В Умані зараз діють посилені заходи безпеки та контрольно-пропускний режим для транспорту. Також у мікрорайоні паломництва заборонено продаж алкоголю, феєрверків та піротехнічних засобів.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як повномасштабна війна та пандемія вплинули на розмір надходжень до місцевих бюджетів від туристичного збору.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: