Європарламент підтримав виділення Україні до 35 млрд євро за рахунок заморожених активів рф

Читать на русском
Європейський парламент затвердив до 35 млрд євро позики для України за рахунок доходів від активів рф.
Колаж 24 каналу

Європарламент ухвалив видачу кредиту Україні до 35 млрд євро, який виплачуватимуть доходами від заморожених російських активів.

Про це повіомляється на сайті Європарламенту у вівторок, 22 жовтня.

Скільки грошей Україна вже винна зовнішнім кредиторам і за яким графіком платитимеСкільки грошей Україна має повернути кредиторам з 2024 до 2049 року – на нашій інфографіці.

Рішення підтримали 518 депутатів Європарламенту, проти були 56, утримався 61.

Цей кредит у 35 млрд євро є частиною пакету ЄС G7, узгодженого у червні минулого року, за наданням до 50 мільярдів доларів (приблизно 45 мільярдів євро) фінансової підтримки Україні. Остаточна сума, яку внесе ЄС, може бути нижчою залежно від розміру кредитів, наданих іншими партнерами G7, зазначили на сайті.

Виплати відбуватимуться у 2025 році.

Відомо, що в Європі заморожені 211 млрд долларів російських активів, більша частина з яких перебуває в Бельгії.

На рішення Європарламенту відреагував голова Кабміну Денис Шмигаль. Він підтвердив, що майже 3 млрд доларів в рамках цього кредиту G7 надасть Велика Британія.

«Така бюджетна підтримка дозволить забезпечити військові витрати, зокрема на протиповітряну оборону, артилерію та необхідне обладнання», – зазначив Шмигаль.

Нагадаємо, у жовтні Рада ЄС схвалила виділення Україні 35 млрд євро за рахунок заморожених активів рф. Також повідомлялося, що Франція направить заморожені активи росії на постачання зброї Україні, а Чехія закупить для України боєприпаси за рахунок заморожених активів рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: