Як погіршилася гуманітарна ситуація у Секторі Газа

Читать на русском

Ізраїль вже рік проводить масштабну наземну операцію у Секторі Газа у відповідь на напад терористів ХАМАС на прикордонну територію країни. Бойові дії призвели до руйнування сотень тисяч будинків та інфраструктури, дефіциту палива, води, продуктів та медикаментів. Міжнародні організації засуджують дії Ізраїлю, які спричинили гуманітарну катастрофу в регіоні. На необхідності змінити ситуацію наполягають також США. За інформацією ЗМІ, адміністрація Байдена попередила Ізраїль: він має протягом місяця збільшити обсяг гуманітарної допомоги Газі або зіткнеться зі скороченням військової підтримки. На інфографіці «Слово і діло» – що відомо про гуманітарну ситуацію в Газі.

У Секторі Газа проживало трохи більше 2 мільйонів людей. Після того, як ізраїльська армія розпочала операцію з боротьби з терористами ХАМАС, близько 90% (1,9 мільйонів) населення стали внутрішньо переміщеними особами. Повідомляється, що деякі мешканці переміщалися в регіоні понад десять разів.

Починаючи з 7 жовтня 2023-го, як стверджує Міністерство охорони здоров'я Гази, яке контролює ХАМАС, загинуло понад 42 тисячі палестинців, ще майже 100 тисяч було поранено.

Крім того, загинуло понад 230 членів Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт на Близькому Сході (UNRWA). У Газі були також випадки загибелі співробітників благодійної американської організації World Central Kitchen.

У Газі криза у сфері охорони здоров'я: за даними ВООЗ, із 36 лікарень частково працює лише 17 (це півтори тисячі ліжок); із 132 установ первинної медико-санітарної допомоги працюють 57. У провінціях Дейр-ель-Бала, Хан-Юніс та Рафах розгорнуто десять польових госпіталів, які забезпечують ще більше 600 ліжок. У регіоні не вистачає медикаментів та основних матеріалів, а також запасів крові.

На роботі лікарень позначається також дефіцит палива для генераторів.

У Газі гостра нестача води: за даними Червоного хреста, 67% критичної водної інфраструктури було зруйновано чи пошкоджено. Через це у регіоні, особливо у густонаселених районах, швидко поширюються інфекційні захворювання.

Внаслідок бойових дій у Газі знищено 70% посівів, а населення зазнає «критичного рівня» голоду. За оцінкою ООН, 133 тисячі осіб або 6% населення вже відчувають п'яту фазу чи «катастрофічну» нестачу продовольства. У період з листопада до квітня ця цифра може зрости до 345 тисяч або 16% населення.

Економіка Гази також зруйнована. ВВП в останньому кварталі 2023 року впав на 81%, прогноз на цей рік – падіння на 35,1%. Безробіття може зрости до 49,9%.

Щоб задовольнити найважливіші потреби населення в Газі та на західному березі річки Йордан, потрібно 3,42 млрд доларів. Держави-члени ООН надали 2,05 млрд.

Нагадаємо, після початку операції Ізраїлю в Газі університети по всьому світу захлеснула хвиля протестів пропалестинських студентів та викладачів. Їхню географію склало «Слово і діло».

У травні прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан подав клопотання про арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони країни Йоава Галанта та трьох лідерів ХАМАС. Реакція світу – на інфографіці.

Також ми писали, що відомо про ізраїльських заручників за рік після нападу ХАМАС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: