Генсек ООН прибув до росії на саміт БРІКС

Читать на русском
Одна з цілей цього заходу – продемонструвати відносний характер політичної ізоляції російського диктатора володимира путіна.
фото: dw.com

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш прибув із неанонсованим візитом до російської Казані у день початку початку триденного саміту країн БРІКС.

Про це повідомляє «Голос Америки».

Група БРІКС: порівняння економічного потенціалу країн-членів та кандидатів на вступНа інфографіці – порівняння населення, ВВП, обсягу видобутку нафти країн-членів БРІКС та кандидатів на вступ.

Як зазначається, напередодні МЗС України розкритикувало ідею такого візиту, долучився до критики такого кроку і глава МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс.

«Генсек ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії. Він, однак, прийняв запрошення до Казані від воєнного злочинця путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Це тільки шкодить репутації ООН», - йдеться у дописі МЗС.

Згідно з інформацією ЗМІ, російський диктатор путін зустрінеться з Гутеррішем в останній день саміту.

«Попри зустріч путіна і Гутерріша, заплановану на 24 жовтня, немає жодних ознак того, що Київ або Москва готові до ширших мирних переговорів для припинення конфлікту», - повідомив журналістам помічник лідера Кремля Юрій Ушаков.

Радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі у коментарі Голосу Америки зауважив, що через ізольованість росії на світовій арені путін «змушений вживати радикальних кроків, щоб підтримати свою валюту та підтримувати власну воєнну економіку».

Загалом росія очікує прибуття на саміт 22 лідерів, включаючи главу Китаю Сі Цзіньпіна.

Нагадаємо, Туреччина офіційно подала заявку на вступ до групи країн БРІКС (об'єднання, куди входять Бразилія, росія, Індія, Китай, Південна Африка, ОАЕ, Іран, Єгипет та Ефіопія).

Нещодавно у НАТО прокоментували участь Туреччини в російському саміті БРІКС.

Як відомо, президент Сербії Вучич не поїде на саміт БРІКС до російської Казані через призначені на ці дати зустрічі та інші перешкоди.

Раніше президент Бразилії Лула да Сілва скасував поїздку на саміт через травму голови, яку отримав у своїй резиденції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: