Угорщина погрожує блокувати кошти ЄС на зброю для України до відновлення транзиту нафти «Лукойлу»

Угорщина блокуватиме виплату Україні 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру доти, доки Київ не відновить транзит нафти російського «Лукойлу».

Про це в інтерв'ю ATV Hírado заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Сіярто заявив, що енергопостачання Угорщини та Словаччини нібито під загрозою, оскільки 33% і 40-45% їх імпорту сирої нафти припадає на російську компанію «Лукойл» і нафта йде транзитом через Україну.

«Я думаю, що Єврокомісія зараз перебуває у складній ситуації, оскільки Україна порушує угоду, яку вона раніше уклала… Отже, тепер має стати ясно, чи здатна Європейська комісія представляти європейські інтереси, інтереси європейських країн, особливо у такому важливому питанні, як безпека енергопостачання. Я також дав зрозуміти, що допоки це питання не буде вирішене Україною, всім слід забути про виплату 6,5 млрд євро як компенсації за постачання зброї з Європейського фонду миру. Бо як виглядатиме виплата 6,5 млрд євро? Ми вносимо свій внесок, тоді як Україна загрожує безпеці наших енергетичних постачань», – заявив він.

Нагадаємо, минулого тижня Словаччина та Угорщина заявили, що Україна зупинила транзит нафти «Лукойлу». Російська компанія ще з 2018 року була під санкціями України, але тепер вони поширилися на транзит. Через це уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО