Транзит нафти: Шмигаль назвав заяви Угорщини та Словаччини маніпулятивними

Санкції України проти російської компанії «Лукойл», що призвели до блокування транзиту нафти до Словаччини та Угорщини, не порушують Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це в Telegram заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками телефонної розмови з віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом.

За його словами, реакція словацької та угорської сторін була вкрай політизованою та маніпулятивною.

Шмигаль наголосив, що Україна завжди відкрита до діалогу з країнами-членами ЄС, зокрема з Угорщиною та Словаччиною.

«Ми впевнені, що справжню загрозу цим країнам несе росія, яка шляхом енергетичного шантажу намагається уникнути справедливих санкцій. І ми вдячні Єврокомісії за політику обмеження російських енергоресурсів та підтримку країн ЄС, які активно диверсифікують свої енергетичні потоки», – заявив прем'єр.

Нагадаємо, 22 липня Словаччина та Угорщина заявили, що Україна зупинила транзит нафти «Лукойлу». Російська компанія ще з 2018 року була під санкціями України, але тепер вони поширилися і на транзит. Через це уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

Прем'єр-міністр Словаччини заявив, що країна зупинить постачання дизпалива до України, якщо Київ не розблокує транзит нафти. Угорщина, у свою чергу, пригрозила блокувати кошти ЄС на зброю для України до відновлення транзиту нафти.

При цьому, за даними ЗМІ, ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину у питанні транзиту російської нафти. А в українському Міненерго наголосили, що Київ буде готовий організувати консультації, як тільки Словаччина та Угорщина використають механізм, прописаний в Угоді про асоціацію.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО