Словаччина зупинить поставки дизпалива в Україну, якщо Київ не розблокує транзит нафти – Фіцо

Читать на русском
Прем'єр Словаччини пригрозив припинити постачання дизельного палива в Україну через заборону на транзит нафти Лукойлу, введеної Києвом.
Фото: AP

Словацька компанія Slovnaft буде готова припинити постачання дизельного палива в Україну, якщо Київ не перегляне свого рішення про заборону на транзит нафти російській компанії «Лукойл».

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, його цитує Dennik N.

Як Європейський Союз торгує з росією під час війни в УкраїніНа інфографіці – як пандемія та повномасштабна війна в Україні позначилися на торгівлі між країнами Євросоюзу та росією.

За словами політика, постачання зі Словаччини покривають приблизно десять відсотків всього обсягу споживання дизпалива в Україні.

Фіцо розповів, що нещодавно обговорював це питання із послом України Мирославом Кастраном.

«Якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлено найближчим часом, Slovnaft не продовжуватиме постачати в Україну дизельне паливо», - заявив він.

Фіцо також висловив думку, що Євросоюз має розглянути «різні формати співпраці з росією», щоб забезпечити себе сировиною.

Нагадаємо, минулого тижня Словаччина та Угорщина заявили, що Україна зупинила транзит нафти «Лукойлу». Російська компанія ще з 2018 року перебувала під санкціями України, але наразі вони поширилися і на транзит. Через це уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

Відомо, що Угорщина блокуватиме виплату Україні 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру доти, доки Київ не відновить транзит нафти російського «Лукойлу».

При цьому, за даними ЗМІ, ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину у питанні транзиту російської нафти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: