Сійярто розкритикував ЄС та припустив, що саме Брюссель міг попросити Україну зупинити транзит нафти

Читать на русском
Глава МЗС Угорщини висловив невдоволення діями Єврокомісії щодо транзиту нафти російської компанії Лукойл через Україну.
Фото: hirtv.hu

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив невдоволення діями Європейської комісії щодо транзиту нафти російської компанії «Лукойл» через Україну.

Свою заяву він опублікував у Facebook.

Як Європейський Союз торгує з росією під час війни в УкраїніНа інфографіці – як пандемія та повномасштабна війна в Україні позначилися на торгівлі між країнами Євросоюзу та росією.

За його словами, Брюссель відмовляється розглядати заяву Угорщини та Словаччини, «незважаючи на загрозу енергетичній безпеці» цих держав та «кристально чітке порушення» Угоди про асоціацію України з ЄС.

Сійярто вважає, що в цій ситуації є лише два варіанти: або Єврокомісія слабка і не може допомогти, або ініціатором заборони може бути ЄС, а не Україна.

«Єврокомісія та особисто президентка Урсула фон дер Ляєн мають негайно зізнатися: чи просив Брюссель заборонити транспортування? А якщо ні, то чому Єврокомісія не вжила жодних заходів більш як за тиждень?» – написав міністр.

Нагадаємо, минулого тижня Словаччина та Угорщина заявили, що Україна зупинила транзит нафти «Лукойлу». Російська компанія ще з 2018 року перебувала під санкціями України, але наразі вони поширилися і на транзит. Через це уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

Відомо, що Угорщина блокуватиме виплату Україні 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру доти, доки Київ не відновить транзит нафти російського «Лукойлу».

При цьому, за даними ЗМІ, ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину у питанні транзиту російської нафти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: