Росіяни знову пошкодили лінію живлення на окупованій Запорізькій АЕС

Російські загарбники обстрілами пошкодили одну з двох ліній електропередач, які живлять окуповану Запорізьку АЕС. Станція вкотре опинилася на межі блекауту.

Про це повідомляє НАЕК «Енергоатом» у Telegram.

«22 серпня через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС – Феросплавна», через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ «Дніпровська».

При цьому, у випадку її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС.

«Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома, а росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку. Це єдиний шлях до відновлення ядерної та радіаційної безпеки всього континенту», - наголошує Енергоатом.

Як відомо, ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС погіршується після атаки безпілотника, який 17 серпня вдарив по дорозі навколо території станції.

Нагадаємо, ввечері 11 серпня окупанти влаштували пожежу на Запорізькій АЕС. Росіяни підпалили на території станції автомобільні шини у великій кількості. Президент прокоментував інцидент, назвавши його черговою провокацією ворога.

А нещодавно стало відомо про те, що російська пропаганда найближчим часом може готувати провокацію про нібито плани України застосувати «брудні бомби» або атакувати АЕС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО