Індійські снаряди вже понад рік потрапляють до України, попри протести Кремля – деталі від Reuters

Європейці вже понад рік постачають в Україну артилерійські снаряди від індійських виробників зброї. Індія не втручається, щоб припинити поставки, незважаючи на протести Кремля.

Про це Reuters розповіли одинадцять індійських та європейських урядовців та представників оборонної промисловості. Також журналісти проаналізували митні дані.

За словами індійських чиновників, Кремль щонайменше двічі порушував питання поставок, зокрема під час липневої зустрічі міністра закордонних справ Сергія Лаврова з його індійським колегою.

Варто зазначити, що Індія виробила лише дуже невелику кількість боєприпасів, що використовуються Україною – це менше 1% від загальної кількості зброї, імпортованої Києвом після війни.

Як вдалося з'ясувати агентству, серед європейських країн, що відправляють індійські боєприпаси, — Італія і Чехія.

За словами індійського чиновника, Делі стежить за ситуацією, але не робить жодних дій для обмеження постачання до Європи.

Комерційно доступні митні записи показують, що за два роки до вторгнення в лютому 2022 року три великі індійські виробники боєприпасів — Yantra, Munitions India та Kalyani Strategic Systems — експортували компоненти боєприпасів всього на 2,8 млн доларів до Італії та Чехії, а також до Іспанії та Словенії, де оборонні підрядники вклали значні кошти у ланцюжки поставок для України.

За даними, у період з лютого 2022 року до липня 2024 року ця цифра зросла до 135,25 млн доларів, включаючи готові боєприпаси, які Індія почала експортувати до чотирьох країн.

За словами колишнього високопосадовця Yantra, серед компаній, які постачали в Україну снаряди індійського виробництва, був і непублічний італійський оборонний підрядник Meccanica per l'Elettronica e Servomeccanismi (MES).

Нагадаємо, водночас, за інформацією Financial Times, росія після вторгнення в Україну налагодила з Індією таємний торговий канал, що дозволило Кремлю закупити товари подвійного призначення для свого ОПК.

У серпні прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді приїжджав до Києва. Він заявив, що Індія виступає за дипломатичне врегулювання війни росії проти України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО