Україна веде переговори про отримання ще двох винищувачів – Умєров

Україна невдовзі матиме результати у питанні передачі різноманітних літаків-винищувачів. Мова йде про Gripen та Eurofighter.

Про це в етері телемарафону заявив міністр оборони Рустем Умєров, пише Укрінформ.

Україна цього літа отримала від союзників перші винищувачі F-16, проте щоб отримати перевагу над ворогом у повітрі потрібна значно більша кількість літаків. За словами Умєрова, наразі Україна веде переговори з союзниками, пояснюючи, скільки потрібно авіаційних бригад і літаків.

«Ми пояснюємо своїм партнерам, скільки бригад або крил нам потрібно. У цьому плані ми їм також пояснюємо, обґрунтовуємо, які платформи нам потрібні. У цьому контексті ми працювали минулого року над тим, щоб сфокусуватися на тренуваннях пілотів, на тому, щоб отримати платформи, розбудувати всю потрібну інфраструктуру», – зазначив він.

Міністр оборони додав, що наразі росія використовує до 300 літаків і стільки ж гелікоптерів у війні проти України.

Нагадаємо, перші 10 літаків F-16 з 79 можливих прибули в Україну в останній день липня. До кінця року Україна повинна ще отримати 20 літаків.

У серпні писали, що в Україну почали надходити американські винищувачі F-16, модернізовані за програмою MLU (модернізація всередині життєвого циклу). Більшість їх оновлено до версії M6.5 tape, хоча кожна країна-власник має свої особливості модернізації. «Слово і діло» писало, чим відрізняються винищувачі, які постачають Бельгія, Данія, Норвегія та Нідерланди.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО