Шанси Трампа на повернення до Білого дому оцінюються у 54% – прогноз Economist

Шанси кандидата у президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа на повернення до Білого дому оцінюються у 54%. Він уперше із серпня обійшов Камалу Гарріс.

Про це повідомляє The Economist із посиланням на власну статистичну модель.

«Вперше за два місяці Дональд Трамп лідирує у нашій моделі, що тепер дає йому шанси на перемогу на виборах 54 зі 100», – наголошують журналісти. Імовірність його перемоги зросла на вісім процентних пунктів із п'ятниці.

Economist вважає, що у віцепрезидентки Гарріс 74% шансів на перемогу у голосуванні виборців, але Трамп має перевагу в колегії виборщиків. За прогнозом видання, він може отримати 276 голосів виборщиків, тоді як Гарріс – 262.

«Як і в 2016 і 2020 роках, кандидат від Демократичної партії показує гірші результати в опитуваннях штатів, що коливаються, ніж у загальнонаціональних опитуваннях. Кандидати приблизно рівні в Мічигані, Неваді, Північній Кароліні, Пенсильванії та Вісконсіні, а Трамп випереджає майже на два відсоткові пункти в Аризоні та Джорджії. У результаті наша модель тепер оцінює, що Гарріс необхідно виграти загальнонаціональне голосування як мінімум на 2,5 процентних пункти, щоб отримати підтримку колегії виборщиків», – йдеться у матеріалі.

Модель президентських виборів у США від The Economist, розроблена групою вчених із Колумбійського університету, оцінює шанси кожного основного кандидата на перемогу у кожному штаті, а також його шанси отримати голоси від колегії виборщиків. Прогноз поєднує загальнонаціональні опитування з опитуваннями в окремих штатах із фундаментальними даними про стан економіки, історичними моделями голосування та демографією кожного штату, щоб передбачити ймовірність різних результатів перегонів.

Нагадаємо, за даними дослідження The Hill, Трамп мінімально випереджає Гарріс майже у всіх ключових штатах.

Раніше повідомлялося, що через зростання рейтингів Трампа Гарріс змінює стратегію своєї кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків та республіканців, а також посилюючи критику на адресу суперника.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО