Відновлення «Охматдиту» та членство в НАТО: топ обіцянок Зеленського за останній місяць

Читать на русском
Зеленський за останній місяць давав обіцянки щодо відновлення Охматдиту, отримання F-16, виборів під час війни, членства в ЄС та НАТО.
Ґвара Медия

Президент Володимир Зеленський сподівається, що за допомогою союзників Україна може «спробувати завершити гарячу стадію війни до кінця цього року». А якщо війна затягнеться, він обіцяв подумати про проведення виборів. За місяць президент також давав обіцянки щодо відновлення «Охматдиту», прибуття в Україну F-16 і членства в НАТО. Докладніше – у матеріалі «Слово і діло».

Про відновлення «Охматдиту» після ракетного удару. 8 липня росія здійснила масовану атаку на Україну, під час якої було частково зруйновано дитячу лікарню в Києві.

Зеленський прокоментував ситуацію із втратами України на війні з рфПрезидент зазначив, що ситуація погіршилась, оскільки втрати серед українських військових останнім часом лише зростають.

Зеленський, як і прем'єр Денис Шмигаль, обіцяв, що лікарню відновлять: «Охматдит» ми відновимо. Із Кабміном я на зв'язку. Є перше рішення – 100 мільйонів гривень на підтримку «Охматдиту». Буде ще 300 мільйонів». Поки що, крім 100 млн, уряд не виділяв додаткові кошти на реконструкцію.

Президент також обіцяв допомогти всім постраждалим сім'ям та дітям.

Допомога виплачує уряд за підтримки ЮНІСЕФ – 10,8 тисяч гривень на одну особу (максимум 54 тисячі на сім'ю). 22 липня у Міністерстві соціальної політики прозвітували, що допомогу вже отримали 206 сімей, загалом це – 709 осіб.

Про формування Українського легіону у Польщі. Україна та Польща підписали безпекову угоду, яка передбачає створення добровольчого підрозділу Український легіон.

«У нас дуже позитивний досвід українсько-польсько-литовської бригади, і на основі такого досвіду ми надамо саме громадянам України, які зараз перебувають у Польщі, Литві, інших країнах ЄС можливість добровільно приєднатися до оборони України», – розповів Зеленський і обіцяв, що легіон тренуватиметься у Польщі та буде оснащений партнерами.

У Польщі пояснили, що набір добровольців буде проводитись через консульські установи України відповідно до її законодавства. Але Польща забезпечить базове навчання. Відомо, що кілька тисяч українців уже зареєструвалися для вступу до підрозділу.

Про появу F-16 в Україні. Зеленський знову обіцяв, що Україна отримає американські винищувачі F-16: «деяку кількість» літаків влітку, а також ще до кінця року.

Данія та Нідерланди обіцяли передати Україні літаки влітку. Точні дати влада не називає з міркувань безпеки, тож про це ми дізнаємося постфактум.

Про удари вглиб росії. Зеленський обіцяв, що коли партнери дозволять використовувати свою зброю для ударів углиб росії, Україна зможе захистити себе від наступів і бомб.

«Щойно ми зможемо завдавати ударів далі, ніж просто біля кордону, зокрема по російських військових аеродромах, ми не тільки захистимо себе від будь-яких російських наступальних дій, а й убезпечимо наші передові позиції та міста від російських бомб», – сказав він під час візиту до Британії.

В ОПУ пояснили, що Україна має на увазі під ударами вглиб росії: за словами Михайла Подоляка, це руйнування авіабаз, на яких базується стратегічна авіація рф, а також військових виробництв та місць накопичення ресурсів. Поки що союзники не можуть перетнути цю «червону лінію» і згодні лише на удари по окупованих та прикордонних територіях.

Про вибори під час війни. Журналіст ВВС запитав Зеленського, чи буде він далі перебувати на посаді президента, якщо війна триватиме 10 років. Президент обіцяв, що якщо війна затягуватиметься (але обіцяв, що Україна робитиме все, щоб цього не сталося), потрібно буде знаходити те чи інше рішення.

«Я поки що не знаю, яке. Це складно, бо це зміна Конституції України. Конституцію не можна змінювати під час війни, проводити вибори під час воєнного стану не можна», – сказав Зеленський.

З початком великої війни президент став ініціювати менше законопроєктів – дослідженняВолодимир Зеленський за п'ять років зареєстрував у Раді 290 законопроєктів. З початку великої війни його законотворча активність знизилася вдвічі.

Про підписання нової угоди з Угорщиною. Під час візиту прем'єра Угорщини Віктора Орбана до Києва Зеленський повідомив, що між країнами буде підписано договір про добросусідство, в якому буде закріплено досягнуті економічні та політичні домовленості.

Наразі незрозуміло, чи буде угода і чи зможе Зеленський виконати свою обіцянку. Після візиту до Києва Орбан поїхав із «мирною місією» до росії та Китаю. На додачу до цього, напруженість між країнами пов'язана ще й із зупинкою транзиту російської нафти.

Про членство в Євросоюзі та НАТО. Зеленський знову пообіцяв, що Україна, безперечно, стане повноправним членом ЄС.

Він також обіцяв робити все, щоб Україну запросили стати членом НАТО. І обіцяв, що запрошення та членство Україна отримає, як тільки закінчиться війна. Виконання цих обіцянок залежить не лише від президента, а й від політичної волі партнерів.

Про відновлення позицій у Харківській області. Зеленський повідомив, що під час наступу на півночі області російські війська зайшли максимум на 10 км углиб та втратили 20 тисяч людей.

«Це їм коштували ці села в цій сірій зоні. Сіра зона – не тому, що ми визначили, що вона сіра або росіяни, вона просто обстрілювалася, і там люди були вивезені заздалегідь. Я не бачу успіху в цій операції. І коли в нас будуть укомплектовані резерви, ми відновимо положення», – обіцяв він.

Поки сам Зеленський говорив, що про якийсь контрнаступ ЗСУ говорити зарано, оскільки не всі бригади укомплектовані зброєю.

Нагадаємо, про обіцянки Володимира Зеленського за минулий місяць можна прочитати у нашому матеріалі.

Також «Слово і діло» аналізувало законотворчу діяльність Володимира Зеленського: з початком великої війни він став ініціювати менше законопроєктів. Докладніше – на інфографіці.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: