У ЄС не виявили загроз для Угорщини та Словаччини через зупинку транзиту нафти «Лукойл»

Читать на русском
ЄК поки що не виявила ризиків для енергобезпеки Словаччини та Угорщини через рішення України запровадити заборону на транзит нафти російської компанії Лукойл.
Фото: facebook.com/Prykarpatzakhidtrans

Європейська комісія поки що не виявила ризиків для енергобезпеки Словаччини та Угорщини через рішення України запровадити заборону на транзит нафти російської компанії «Лукойл».

Про це повідомив представник Єврокомісії Балаш Ужварі під час брифінгу 1 серпня.

Як Європейський Союз торгує з росією під час війни в УкраїніНа інфографіці – як пандемія та повномасштабна війна в Україні позначилися на торгівлі між країнами Євросоюзу та росією.

Він зазначив, що інститути ЄС контактували з урядами всіх трьох країн, аби розібратися у питанні.

«За інформацією, яка зараз є у нашому розпорядженні, і згідно з внутрішнім аналізом Єврокомісії виглядає так, що санкції, застосовані Україною проти «Лукойлу», не впливають на поточний транзит нафти через трубопровід Дружба, оскільки «Лукойл» не є офіційним власником цієї нафти», – сказав Ужварі.

Він додав, що Єврокомісія очікує більш докладних пояснень від Словаччини та Угорщини, щоб підтвердити свої висновки.

Нагадаємо, 22 липня Словаччина та Угорщина заявили, що Україна зупинила транзит нафти «Лукойлу». Російська компанія ще з 2018 року була під санкціями України, але тепер вони поширилися і на транзит. Через це уряд Угорщини та Словаччини вважає, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

Прем'єр-міністр Словаччини заявив, що країна зупинить постачання дизпалива до України, якщо Київ не розблокує транзит нафти. Угорщина, у свою чергу, пригрозила блокувати кошти ЄС на зброю для України до відновлення транзиту нафти.

При цьому прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що реакція словацької та угорської сторін була вкрай політизованою та маніпулятивною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: