У Молдові пояснили, чому пропустили нардепа Дмитрука через кордон

Читать на русском
Міністр внутрішніх справ Молдови Адріан Ефрос заявив, що депутат ВР Артем Дмитрук не зазначав, що він є народним депутатом.
Фото: facebook.com/Adrian Efros

Чинний депутат Верховної Ради Артем Дмитрук не заявляв, що є народним депутатом, коли перетинав кордон з Молдовою. Його прийняли як звичайного громадянина, який виїжджає з України через війну.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Молдови Адріан Ефрос у коментарі Радіо Свобода.

Стало відомо, чи позбавлять Дмитрука повноважень нардепа і чи оголосять його у розшукРада розгляне питання дострокового позбавлення Артема Дмитрука депутатських повноважень, але лише за наявності таких підстав.

У нього, зокрема, запитали – як Дмитруку вдалося проїхати транзитом через Молдову, нелегально залишивши Україну.

Ефрос заявив, що існують міжнародні норми, які забезпечують вільне пересування громадян. Він зазначив, що особливо це стосується громадян України, які приїжджають з території, де йде війна.

«Відповідно до Женевської конвенції, ми зобов'язані надати їм безпечне місце. Він ніяк не заявляв, що є членом українського парламенту. Він перетнув кордон як звичайний громадянин», – сказав глава молдавського МВС.

З його слів, молдавська сторона виконала свої зобов'язання: в'їзд нардепа задокументували, після чого він залишив країну через міжнародний аеропорт Кишинева.

Нагадаємо, 25 серпня стало відомо, що позафракційний народний депутат Артем Дмитрук втік за кордон. За даними ЗМІ, він перетнув кордон з Молдовою пішки. Того ж дня літаком покинув Молдову.

Офіс генпрокурора повідомив Дмитруку про підозру в нападі на правоохоронця та військового. А ДБР відкрило провадження через незаконний виїзд нардепа Дмитрука з України.

У Раді заявили, що не відправляли Дмитрука у відрядження за кордон. А генпрокурор Андрій Костін припустив, що Україна може оголосити депутата у розшук та запросити його екстрадицію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: