Військова та фінансова допомога від союзників: які перспективи на 2025 рік

Читать на русском

Україна поки що перебуває у стані невизначеності щодо отримання допомоги від союзників у 2025 році, оскільки багато чого в цьому питанні залежить від результатів виборів у США. Потреба бюджету у зовнішньому фінансуванні становить близько 38 млрд доларів, їх уряд планує покрити за рахунок коштів від Євросоюзу, МВФ та інших організацій. Водночас експерти прогнозують можливі проблеми з військовою допомогою, оскільки союзники мають власні труднощі з фінансами. «Слово і діло» зібрало, що зараз відомо про допомогу для України наступного року.

Союзники НАТО ще влітку домовилися профінансувати військову допомогу для України в розмірі мінімум 40 млрд євро. Внески планують розподілити пропорційно між членами Альянсу, їх переглядатимуть на майбутніх самітах, починаючи з саміту в Гаазі в 2025 році.

У зазначену суму включатиметься вся підтримка України з боку НАТО, незалежно від того, на якій основі – двосторонній, багатосторонній чи іншій – вона надається.

Фінансові зобов'язання поширюватимуться на закупівлю військового обладнання, технічне обслуговування, логістику та транспортування військової техніки, підготовку військових, інвестиції в ОПК України тощо.

На даний момент відомо, що внесок Нідерландів становитиме до 6 млрд євро, Німеччини – 4 млрд, Британії – 3,6 млрд, Швеції – 2,2 млрд, Італії та Іспанії – по 1,7 млрд, Норвегії – 0,6 млрд, Португалії – 0,2 млрд.

Європейський парламент сьогодні, 22 жовтня, підтримав пропозицію Єврокомісії надати Україні 35 млрд євро кредиту, який буде погашено за рахунок майбутніх надходжень від заморожених російських активів.

При цьому Україна зможе самостійно визначати, на що спрямувати ці кошти. Але умовами для їх отримання є «постійна відданість країни підтримці ефективних демократичних механізмів, повазі прав людини та подальшим політичним умовам, які будуть викладені у меморандумі».

Ці кошти є частиною кредиту, узгодженого влітку країнами G7. Ще 18,5 млрд євро, за інформацією Financial Times, готові надати США. Частка Великої Британії становитиме 2,7 млрд євро.

За програмою Ukraine Facility Україна наступного року має отримати 12,5 млрд євро фінансової допомоги.

Міжнародний валютний фонд при виконанні Україною умов меморандуму у 2025 році надасть 2,5 млрд євро кредиту, буде чотири транші – найбільший у березні, потім у червні, серпні та грудні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський не виключає, що у разі перемоги Дональда Трампа на виборах у США Україна матиме труднощі з отриманням допомоги від Вашингтона. Союзники НАТО теж готуються до можливого зменшення американської підтримки України.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, яку допомогу для відновлення енергетичної інфраструктури цього року запропонували союзники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: