Скільки грошей країни Європи витратили на допомогу українським біженцям

Читать на русском

Через повномасштабне російське вторгнення по всьому світу тепер є 6,7 мільйонів українських біженців, більшість із них зареєстровані в Європі. Два з половиною роки по тому в європейських країнах поменшало ентузіазму допомагати українцям – соціальні виплати урізають, а деякі політики пропонують і зовсім їх скасувати. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки грошей країни Європи вже витратили на допомогу біженцям з України.

Найбільше українських біженців – близько 1,2 мільйона за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців – мешкають у Німеччині. Більш ніж за два роки уряд країни витратив на допомогу 30,6 млрд євро.

Країни Європи витратили вже близько 117 млрд євро на допомогу українським біженцям. Докладніше за країнами – на інфографіці.
Допомога українським біженцям у ЄвропіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Польща, де статус біженців отримали близько 957 тисяч громадян України, витратила на допомогу 26,5 млрд євро.

По 7 млрд на допомогу українцям витратили Чехія та Іспанія. У Чехії налічується близько 370 тисяч українських біженців, в Іспанії – трохи більше ніж 200 тисяч.

Франція витратила на допомогу українцям 3,9 млрд євро (66,6 тисяч біженців), Румунія – 3,2 млрд (162 тисячі біженців), Італія та Швейцарія – по 3,1 млрд (172 тисячі та 67 тисяч біженців відповідно), Велика Британія – 3 млрд (274 тисячі біженців).

Бельгія витратила на біженців з січня 2022 року 2,8 млрд євро (81 тисяча українських біженців), Нідерланди – 2,7 млрд (118 тисяч біженців), Словаччина – 2,6 млрд (125,5 тисяч біженців), Ірландія та Угорщина – по 2,4 млрд (109 тисяч та 31 тисяча біженців відповідно), Норвегія та Австрія – по 2,3 млрд (74 тисячі та 79 тисяч біженців), Болгарія – 2,2 млрд, Туреччина – 2 млрд.

Витрати Швеції, де зареєстровано 39 тисяч українських біженців, становлять 1,1 млрд євро, Данії та Фінляндії – по мільярду (там близько 40 тисяч та 64 тисячі наших біженців відповідно).

По 0,8 млрд євро на біженців витратили Литва, Латвія та Португалія (63 тисячі біженців), 0,7 млрд – Естонія, 0,5 млрд – Греція, 0,4 млрд – Хорватія, по 0,2 млрд – Люксембург, Кіпр та Словенія, по 0,1 млрд – Мальта та Ісландія.

Раніше президент Володимир Зеленський закликав українських біженців не чекати на завершення війни і повертатися вже зараз.

Нагадаємо, «Слово і діло» дослідило, як змінилося ставлення європейців до біженців із України.

З інфографіки можна дізнатися, як змінювалися настрої біженців щодо повернення додому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: