Обсяг поставок зброї КНДР росії може досягати 5,5 млрд доларів – дослідження

Читать на русском
Обсяг поставок північнокорейської зброї росії склав від 1,7 млрд до 5,5 млрд доларів. Доходи КНДР можуть збільшитись ще на сотні мільйонів доларів за рахунок відправки солдатів в Україну.
Фото: AP

З початку повномасштабної війни проти України Північна Корея передала росії зброї на суму від 1,7 млрд до 5,5 млрд доларів.

Про це йдеться у дослідженні німецького Фонду Фрідріха Наумана.

Як Північна Корея, Іран та Китай допомагають росії вести війну проти УкраїниПутін має кілька країн-посібників у війні проти України. Яку військову підтримку надають Іран, Північна Корея та Китай – на інфографіці.

Дослідники зазначають, що точна вартість північнокорейської зброї невідома, але Пхеньян має досвід продажу зброї і вище, і нижче ринкових цін.

«Витік документів від вересня 2022 року показує, що росія заплатила Ірану значно вище за ринкову вартість боєприпасів: 726 доларів за нові 122-мм снаряди і 625 доларів за складські, а також 1190 доларів за нові 152-мм снаряди порівняно з 650 доларів старі запаси. Незрозуміло, чи вдалося Північній Кореї укласти аналогічну угоду, особливо з огляду на повідомлення про те, що іранські боєприпаси значно вищої якості», – йдеться у дослідженні.

За мінімальною оцінкою, росія могла заплатити Північній Кореї 1,7 млрд доларів за снаряди і ракети: по 300 доларів за снаряд 152 мм, по 150 доларів – за 122 мм, по 1,5 млн доларів – за ракету KN-23/24.

За максимальною оцінкою вартість північнокорейського озброєння могла досягати 5,5 млрд доларів: тисяча доларів за снаряд 152 мм, по 500 доларів – за 122 мм, 3 млн доларів – за ракету KN-23/24.

У Фонді припускають, що росія, швидше за все, отримала лише дві партії північнокорейських ракет KN-23 та KN-24 – восени 2023 року та влітку 2024-го. Кожна партія, ймовірно, складалася з 50 одиниць. Решта поставок – це артилерійські снаряди та інше озброєння.

Експерти зазначають, що доходи Північної Кореї можуть збільшитися ще на сотні мільйонів доларів, враховуючи, що вона відправила своїх солдатів до України: «З огляду на значні грошові винагороди, обіцяні Кремлем іноземним бойовикам, режим Кіма може розглядати відправку військ в Україну як можливість покращити своє фінансове становище. Навіть за консервативними оцінками, Кім Чен Ін потенційно міг би накопичити від 143 до 572 млн доларів додаткових річних доходів, якби він виділив від 5 до 20 тисяч осіб для підтримки військових зусиль рф».

На думку експертів, гіпотетично Північна Корея може дозволити собі розгорнути до 100 тисяч військовослужбовців в Україні, але це малоймовірно. По-перше, за останні два роки Кім Чен Ин продемонстрував зростаюче небажання відправляти громадян Північної Кореї за кордон. По-друге, контролювати велику кількість солдатів складно, що збільшує ймовірність дезертирства. По-третє, КНДР не може дозволити собі виснажувати свої цінні людські ресурси, особливо з огляду на напруженість з Півднем.

Нагадаємо, за даними південнокорейської розвідки, керівництво КНДР планує направити до росії ще одну групу своїх солдатів для участі у війні проти України.

Керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що Північна Корея надала своїх військових та ракети рф в обмін на російські гроші та деякі технології. На думку аналітиків, допомога росії також дає країні можливість випробувати свою нову зброю та підготувати офіцерів до сучасної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: