Європу очікує холодніша зима, ніж минулого року – метеорологи

Зима в Європі буде холоднішою, ніж минулого року через настання Ла-Нінья (океанічне та атмосферне явище, яке є холоднішим аналогом Ель-Ніньо). Але при цьому вона все одно буде теплішою за довгострокові середні показники.

Про це пише Bloomberg.

Агентство зазначає, що серія м'яких зим допомогла Європі пережити енергетичну кризу після відмови від російського газу. Тепер похолодання може чинити тиск на енергосистеми регіону, оскільки Ла-Нінья зазвичай приносить до Європи нижчі температури.

«Прогнозується, що сезон буде теплішим за 10-річну та 30-річну норми, але холоднішим, ніж минулого року», — сказав метеоролог компанії Maxar Метью Дрос.

За даними Центру прогнозування клімату США, ймовірність того, що Ла-Нінья, циклічне похолодання Тихого океану, розпочнеться у листопаді, грудні та січні, становить 83%. Це може призвести до посухи в Каліфорнії, Бразилії та Аргентині, дощів в Індонезії та Австралії, а також до більш прохолодної погоди в Європі.

«Взимку прогнозується слабке/помірне явище Ла-Нінья, яке, як правило, передбачає нижчі, ніж зазвичай, температури по всій Західній Європі, тому ми очікуємо більш холодних періодів ближче до листопада та грудня», – зазначив метеоролог компанії Atmospheric G2 Ендрю Педріні.

За його словами, прохолодні температури та опади вище за норму можуть принести подальші снігопади в деякі частини континенту.

У жовтні, за прогнозами синоптиків, Франція, Велика Британія та Скандинавія стануть найхолоднішими регіонами Європи. А південно-східна Європа та південь Іспанії, найімовірніше, залишаться теплими, згідно з даними Maxar Technologies Inc.

Нагадаємо, в Україні, за прогнозами, осінь буде теплішою за норму.

Літо другий рік поспіль побило світові рекорди з тепла. Це збільшує шанси на те, що 2024 рік стане найспекотнішим за всю історію спостережень.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО