Реакція союзників на «план перемоги» така сама, як на Patriot і F-16 – Зеленський

Президент Володимир Зеленський порівняв обговорення «плану перемоги» з попередніми дискусіями щодо постачання Україні ракетних комплексів Patriot або винищувачів F-16 – спочатку західні союзники відмовилися робити це, але потім поступово дійшли згоди.

Він сказав про це в інтерв'ю Financial Times.

«Реакція на «план перемоги» така сама, як на Patriot, F-16... Але ми маємо це зробити. Це єдиний спосіб вижити. Війна не закінчиться, поки путін не відчує, що він має закінчити. А він розуміє лише силу», – сказав Зеленський.

«Це залежить не від росії, а від волі наших партнерів. Більшість на нашому боці. Але ми маємо чинити тиск на інших», – додав він.

Зеленський також сказав, що офіційне запрошення до НАТО – це єдиний спосіб для України пережити вторгнення росії: «Ми не можемо бути дуже сильними без запрошення, яке зміцнює наші дипломатичні шляхи до припинення війни. Ця війна закінчиться, коли путін буде ізольований та підштовхнутий іншими партнерами до дипломатії».

Він також зазначив, що запрошення до НАТО «підніме моральний дух нашого народу та наших солдатів»: «Запрошення означає ще один крок до НАТО, а це означає, що їхні діти не помруть. Ніколи тому, що ми будемо членами НАТО. Якщо ми не отримаємо запрошення до НАТО, моральний дух знизиться».

Зеленський прокоментував пропозиції відмовитися від окупованих територій на користь членства в Альянсі: за його словами, західні чиновники, які просувають це, не консультувалися з ним.

При цьому президент наголосив на відкритості для мирних пропозицій від інших країн, але тільки якщо вони реальні.

Нагадаємо, вчора президент Володимир Зеленський представив свій «план перемоги» на засіданні Європейської ради. За його словами, більшість лідерів ЄС підтримали план під час закритої зустрічі.

Першим пунктом плану є запрошення України до НАТО. У Білому домі повідомили, що дискусія щодо цього питання серед союзників триває, але консенсусу немає.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО