«Мирні ідеї» Китаю щодо війни в Україні підтримали вже понад 20 країн – ЗМІ

Читать на русском
Китайський дипломат заявляє про згоду вже 26 країн приєднатися чи шукаюти шляхи приєднання до спільного розуміння, якого досягли Китай та Бразилія. Усього ж позитивний відгук на ці ідеї дали 45 країн.
Ілюстративне фотоGetty Images

У вівторок, 4 червня, глава МЗС Китаю Ван І заявив, що план Пекіна щодо врегулювання війни в Україні підтримали вже понад два десятки країн.

Про це повідомляє агенція Bloomberg.

Що відомо про Глобальний саміт миру: цілі та подальші крокиНа Саміт миру до Швейцарії запрошено понад 160 делегацій. Учасники розроблять спільний план на основі формули миру Зеленського, в якому запропонують рф конкретні кроки щодо припинення війни. Деталі – на інфографіці.

Як зазначається, дипломат заявляє про згоду вже 26 країн приєднатися чи шукаюти шляхи приєднання до спільного розуміння, якого досягли Китай та Бразилія. Усього ж позитивний відгук на ці ідеї дали 45 країн.

Згідно з його словами, росія та Україна окремо «підтвердили більшу частину змісту» принципів політичного рішення, викладених Китаєм та Бразилією у спільній заяві у травні 2024 року.

При цьому за інформацією ЗМІ, глава МЗС Китаю Ван І не згадав про основну вимогу України про те, щоб росія вивела свої війська з території країни, зокрема, з територій окупованих з 2014 року.

Китайський дипломат додав, що «умови для мирних переговорів ще не готові», тому Китай «ухвалюватиме власні рішення» щодо участі у таких зустрічах.

Повідомляється, що документ, представлений Китаєм та Бразилією, містить заклик до міжнародної конференції, де візьме участь як росія, так і Україна як альтернатива мирному плану Києва, який підтримують країни Заходу і який обговорюватиметься на зустрічі в Швейцарії цього місяця.

Як відомо, російський диктатор путін нещодавно відвідав Китай, де, серед іншого, обговорив з китайським лідером Сі Цзіньпіном війну, розв'язану рф в Україні.

Нагадаємо, президент Бразилії не братиме участі у Саміті миру, який відбудеться у червні у Швейцарії. Раніше агентство Reuters повідомило, що Китай відмовився від участі у Глобальному саміті миру.

Згодом Міністерство закордонних справ Китаю підтвердило, що представникам їхньої країни «важко бути присутніми» на Глобальному саміті миру.

За словами президента Зеленського, Україна без позитиву сприймає відмову Китаю взяти участь у саміті миру й відкидає усі запропоновані «мирні ідеї».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: