Саміт миру, F-16, енергетика: топ обіцянок Зеленського за останній місяць

Читать на русском
Зеленський обіцяв зокрема розширювати співпрацю з Африкою, організувати другий Саміт миру, прискорити постачання F-16.
Фото: AP

Повномасштабна війна в Україні триває вже 852 дні. Головними подіями останнього місяця стали наступ російських військ у Харківській області, нові удари по українській енергосистемі та проведення Глобального саміту миру у Швейцарії. «Слово і діло» традиційно зібрало, що з актуальних питань обіцяв президент Володимир Зеленський.

Про Глобальний саміт миру. 15-16 червня у Швейцарії відбувся перший Саміт миру, участь у якому взяли 101 країна та міжнародна організація.

Які військові обіцянки Зеленський має виконати у 2024 роціОбіцянки Володимира Зеленського на 2024 рік – на інфографіці. Президент обіцяв зберегти всебічну підтримку від союзників та не йти на заморожений конфлікт.

Росія не була запрошена на захід: як пояснив Володимир Зеленський, оскільки вона у мирі не зацікавлена. Проте Україна збирається передати результати саміту представникам росії. «Ми повинні разом визначитися, що означає для світу справедливий мир і як його можна досягти справді надовго. Статут ООН є основою для нас. А потім, коли план дій буде вже на столі, всіма узгоджений і зрозумілий для всіх народів, він буде озвучений і представникам росії», – сказав Зеленський.

Україна також хоче провести другий Саміт миру: Зеленський обіцяв, що підготовка до нього триватиме місяці, а не роки. «Коли план дій у світі буде готовий і кожен крок буде опрацьовано, відкриється шлях до проведення другого Саміту миру, а відтак і для завершення цієї війни заради справедливого та тривалого миру», – зазначив він.

За словами заступника керівника ОПУ Ігоря Жовкви, другий саміт може відбутися до кінця року.

За підсумками саміту понад 80 країн та організацій підписали спільне комюніке. Протягом тижня до нього приєдналися ще шість учасників: Антигуа та Барбуда, Замбія, Барбадос, Республіка Маршаллові Острови, Вселенський патріархат, Організація американських держав.

Зеленський обіцяв, що кількість підписантів збільшуватиметься. Окрім того, Україна готує роботу груп держав за пунктами Формули миру.

Про співпрацю з Африкою. Україна за останні місяці відкрила десять нових посольств в Африці, зокрема у Мавританії, Демократичній Республіці Конго, Кот-д’Івуарі, Мозамбіку, Ботсвані, Руанді, Гані. Зеленський наприкінці травня обіцяв, що Україна продовжить розширювати свою присутність на континенті та співпрацю з країнами (це потрібно насамперед, щоб нейтралізувати російський вплив в Африці).

На Саміті миру були такі країни Африки: Бенін, Гамбія, Гана, Кабо-Верде, Кенія, Кот-д'Івуар, Ліберія, Лівія, Мавританія, ПАР, Руанда, Сомалі.

Як зазначив глава МЗС Дмитро Кулеба, така кількість учасників продемонструвала ефективність української політики у відносинах із країнами Африки. «Ми за останні два роки зробили на африканському напрямі нашої зовнішньої політики більше, ніж за попередні 30 років незалежності (при всій повазі до попередніх урядів). Навіть кількість розмов президента з африканськими лідерами, візити африканських лідерів до України, мої три турне до країн Африки», – сказав він.

Про українську енергетику. Росія з березня відновила масовані удари по енергетичній інфраструктурі України, і вони стали досить руйнівними – знищено вже 9 ГВт генерації.

Зеленський обіцяв, що на тлі атак Україна перебудовуватиме свою енергосистему – робитиме її більш децентралізованою, сучасною, більш захищеною.

Нещодавно президент проводив засідання Ставки, присвячене саме питанням енергетики. Кабміну було доручено розробити умови, щоб спростити для людей встановлення сонячних панелей та акумуляторів. Також від уряду чекають стратегії розвитку відновлюваної енергетики та розподіленої генерації на рівні держави.

До зими, заявив Зеленський, буде відновлено максимум об'єктів енергетики, також збудують комплексний захист з інженерними спорудами, системами РЕБ та ППО.

Паралельно, як заявили в Міненерго, Україна нарощуватиме потужності атомної та розподіленої генерації.

Оцінити, як виконується обіцянка Зеленського, можна буде після початку опалювального сезону.

Про передачу F-16 для України. Зеленський обіцяв, що Україна разом із партнерами працюватиме над тим, щоб прискорити та збільшити постачання винищувачів F-16.

Перші літаки мають бути в України влітку: спочатку їх передасть, ймовірно, Данія. Загалом Україна отримає у найближчі роки до ста винищувачів.

Про безпекові угоди. 2 червня Володимир Зеленський обіцяв, що Україна підпише більше двосторонніх безпекових угод з партнерами – на той момент їх було 15.

На сьогоднішній день угод уже 17 – аналогічні документи було підписано зі США та Японією. В ОПУ заявили, що триває «дуже активна робота» щодо підписання безпекових угод з Чехією, Люксембургом, Румунією та Польщею. Крім того, ймовірно, 26 червня буде підписано угоду з Євросоюзом.

Тож обіцянка Зеленського виконується.

Нагадаємо, про обіцянки Володимира Зеленського за 26 місяць повномасштабної війни можна прочитати в нашому матеріалі.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: