Як часто Україна завдає ударів по російських військових об'єктах в окупованому Криму

Читать на русском

Україна вже майже два роки системно атакує військові об'єкти росіян в окупованому Криму – аеродроми, системи ППО та радіолокаційні станції, кораблі Чорноморського флоту та бази. Мета цієї операції – ізолювати півострів, послабити його оборону і зрештою зробити непридатним для використання як плацдарму для російських військ. Динаміка атак під час повномасштабної війни – на інфографіці «Слово і діло».

З якою регулярністю відбуваються атаки на військові об'єкти росіян в окупованому Криму – на інфографіці.
Динаміка ударів по військових об'єктах окупантів у КримуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

В 2024 році Сили оборони України щомісяця атакували російські військові об'єкти в Криму. Наприклад, у січні ми нарахували 7 атак (3-6, 21, 30-31 січня), у лютому – одну (14 лютого), у березні – 5 (1, 3, 5, 23-24 березня), у квітні – 7 (9, 13, 15, 17, 21, 28, 30 квітня), у травні – 9 (4, 13, 15, 17, 19, 23-25, 30 травня), у червні – 7 (7-8, 10, 12, 18, 20 та 23 червня).

За останній місяць Україна серйозно послабила протиповітряну оборону півострова, завдаючи ударів по комплексах С-300 та С-400 у районі Джанкоя, Бельбека, Чорноморського, Євпаторії та інших населених пунктів. Також було уражено декілька радіолокаційних станцій. На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), це робиться, щоб у довгостроковій перспективі ефективніше використовувати пілотовану авіацію – винищувачі F-16.

Крім того, цього року були атаковані російські аеродроми «Бельбек», «Джанкой»: там були вражені склади паливно-мастильних матеріалів, пускові установки ЗРК С-400, радари та кілька літаків.

Чорноморський флот рф цього року втратив кораблі «Сергій Котів», «Цезар Куніков», «Циклон».

Остання наразі атака на Крим відбулася в неділю, 23 червня. Окупаційна влада заявила, що «цивільна інфраструктура Севастополя була атакована поставленими США оперативно-тактичними ракетами ATACMS, спорядженими касетними бойовими частинами».

Внаслідок падіння уламків ракети на пляж четверо людей загинули, більше 150 було поранено. При цьому самі росіяни визнали, що це сталося внаслідок роботи їхньої ППО.

Експерти ISW, проаналізувавши дані про атаку, також дійшли висновку, що жертви серед цивільних стали результатом роботи російської ППО, а не навмисного націлювання ракети.

У 2023 році російські військові об'єкти в Криму також зазнавали атак щомісяця. Найгарячішим для окупантів місяцем став серпень – було приблизно 15 ударів по об'єктах на півострові, тобто кожні два дні.

Минулого року, 17 липня, стався другий вибух Кримського мосту. Також Сили оборони України знищили великий десантний корабель «Мінськ» та підводний човен «Ростов-на-Дону», було вражено патрульний корабель «Павло Державін», буксир «Микола Мур», ракетний корабель «Аскольд» та кілька катерів.

Перші атаки на Крим у 2022 році відбулися у серпні, зокрема, було завдано ударів по російських авіабазах. Також Україна вперше атакувала Кримський міст.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися подробиці двох атак на Кримський міст. Також ми писали про основні події за час існування об'єкта.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: