F-16 для України: у Палаті представників США закликали тренувати більше українців

Читать на русском
Законодавці на чолі з депутатом Адамом Шиффом підтримують запит України на підготовку ще 10 українських пілотів F-16 цього року.
Ілюстративне фотоGetty Image

Демократи у Палаті представників Конгресу США закликають Пентагон розширити підготовку українських пілотів винищувачів F-16, збільшивши тренування.

Про це повідомляє видання Politico.

F-16, Mirage 2000-5 та Gripen: що відомо про винищувачі, які можуть передати УкраїніПорівняння американських винищувачів F-16, французьких Mirage 2000-5 та шведських Gripen – на інфографіці.

«До кінця року Україна матиме більше літаків F-16, ніж кваліфікованих пілотів, щоб ними керувати, ця ситуація загрожує підірвати стратегічні переваги, які ці літаки можуть надати Україні», – зазначили вони.

Як зазначається, законодавці на чолі з депутатом Адамом Шиффом підтримують запит України на підготовку ще 10 українських пілотів F-16 цього року і в новому листі просять міністра оборони Ллойда Остіна задовольнити цей запит.

«Прохання надходить у критичний момент триваючого конфлікту України з росією, коли розгортання літаків F-16 може суттєво вплинути на результат війни», – йдеться у листі 15 законодавців, який наводить видання.

Повідомляється, що минулого року президент Джо Байден схвалив передачу Україні літаків з Норвегії, Бельгії, Данії та Нідерландів, але підготовка пілотів зіткнулася з логістичними проблемами.

При цьому, американські законодавці стверджують, що союзники по НАТО мають широкі навчальні програми і могли б задовольнити запит України на додаткові тренування. Але вони хочуть, щоб Пентагон очолив цей процес.

«Ці зусилля не лише посилять здатність України ефективно використовувати F-16, але й зміцнять прихильність ширшої коаліції до підтримки України в її боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність», – додали демократи.

Нагадаємо, Данія завершила підготовку перших 50 українських фахівців для обслуговування винищувачів F-16.

Раніше у ЗСУ заявили, що Україна вже пройшла всі етапи підготовки пілотів та інженерів для винищувачів F-16. Для передачі літаків залишились технічні моменти.

У Повітряних силах розповіли, що частина наданих літаків F-16 базуватиметься не в Україні, щоб убезпечити їх від російських атак. У росії після цього пригрозили ударами по закордонних аеродромах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: