Новий кандидат у президенти США від демократів: що потрібно знати про Камалу Гарріс

Читать на русском

Камала Гарріс отримала достатньо голосів, щоб стати кандидаткою у президенти США від Демократичної партії після рішення Джо Байдена вийти із передвиборчих перегонів два тижні тому. Гарріс – перша жінка, перша темношкіра американка та перша американка південно-азіатського походження, яка зайняла посаду віцепрезидентки, і яка може стати президенткою США (і вона вже ненадовго очолювала країну, коли Байдену робили операцію під наркозом). «Слово і діло» зібрало основні факти про Гарріс.

Що відомо про Камалу Гарріс

Камала Деві Гарріс народилася в Окленді (штат Каліфорнія) 20 жовтня 1964 року. Вона була старшою із двох дітей у родині Шьямали Гопалан та Дональда Гарріса (батьки розлучилися, коли їй було сім).

Її батько Дональд іммігрував до США з Ямайки, щоб вивчати економіку в університеті Каліфорнії в Берклі. Мати Шьямала приїхала до Штатів із південної Індії. Вона отримала докторський ступінь у галузі харчування та ендокринології в Берклі та спеціалізувалися на дослідженні раку.

До речі, нещодавно Дональд Трамп вирішив подискутувати про расову приналежність Гарріс: він заявив, що вона нібито лише кілька років тому «стала ідентифікувати себе чорношкірою». «Я не знав, що вона чорна, поки кілька років тому вона не стала чорною, і тепер вона хоче, щоб її називали чорною. То я не знаю — вона індіанка? Чи вона чорна?», – сказав він.

Гарріс відповіла, що заяви Трампа демонструють розкол і неповагу: «Ми заслуговуємо на лідера, який розуміє, що наші відмінності не розділяють нас».

Після закінчення школи Гарріс вступила до Університету Говарда в окрузі Колумбія і отримала ступінь бакалавра в галузі політології та економіки.

Після коледжу Гарріс повернулася до Каліфорнії та вступила на юридичний факультет Каліфорнійського університету в Гастінгсі.

В 1990 році Гарріс отримала ліцензію адвокатки і почала працювати помічником окружного прокурора в прокуратурі округу Аламіда в Окленді, спеціалізуючись на злочинах на сексуальному ґрунті.

У 2004 році її було обрано окружною прокуроркою Сан-Франциско з 56,5% голосів. Гарріс стала першою чорношкірою жінкою в Каліфорнії, обраною на цю посаду.

Якими країнами світу ніколи не керували жінкиУ яких країнах світу пост глави держави чи уряду ніколи не обіймала жінка – на інфографіці.

Як пише Politico, за перші три роки її роботи на посаді окружної прокурорки рівень обвинувальних вироків у Сан-Франциско зріс з 52 до 67%.

У 2011 році Гарріс стала першою чорношкірою американкою, першою жінкою та першою американкою азіатського походження, обраною на посаду генеральної прокурорки Каліфорнії.

У 2016 році вона виграла гонку за місце у Сенаті США, перемігши колегу-демократа Лоретту Санчес.

У 2019-му Камала Гарріс оголосила, що балотуватиметься на пост президента США. До речі, під час праймеріз демократів вона критикувала расову політику Джо Байдена.

Наприкінці року рейтинг Гарріс знизився, а кошти на кампанію закінчилися, і вона оголосила, що виходить із гонки й підтримує Байдена. У серпні 2020-го Байден оголосив, що обрав її своїм кандидатом у віцепрезиденти.

20 січня 2021 року Гарріс була приведена до присяги як перша жінка, перша чорношкіра і перша південно-азіатська віцепрезидентка країни.

Гарріс одружена: її чоловік Дуглас Емхофф – адвокат. Спільних дітей у пари немає, але вони виховували дочку та сина Емфхоффа від першого шлюбу.

Камала Гарріс VS Дональд Трамп: шанси на перемогу

Останнє опитування, проведене CBS News і YouGov, показало рівні шанси Гарріс і Трампа на перемогу: 50% голосів проти 49%.

У ключових штатах Гарріс також нівелювала перевагу Трампа. Наприклад, за даними опитування, у Пенсильванії обидва кандидати набирають по 50%, в Арізоні — по 49%, а в Мічигані — по 48%.

У Вісконсині за Трамппа готові проголосувати 50%, а за Гарріс – 49%, у Північній Кароліні – 50% проти 47%, у Джорджії – 50% проти 47%. А в Неваді підтримка Гарріс вища, ніж у Трампа – 50% проти 48%.

Наразі вирішується питання, чи будуть кандидати проводити передвиборчі дебати. Трамп заявив, що погоджується на дебати з віцепрезиденткою – 4 вересня на телеканалі Fox News. При цьому раніше він погодився дебатувати з кандидатом від Демократичної партії 10 вересня на телеканалі ABC.

Команда Гарріс відкинула пропозицію Трампа, назвавши її спробою «влаштувати дискусію в безпечному місці» – Гарріс буде присутня в ефірі ABC News в дату, узгоджену раніше.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, хто претендує на посаду віцепрезидента Гарріс.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, у якому віці президенти США складали присягу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: