Бєлгородська область серед інших регіонів росії: основні показники та цифри

Читать на русском

Напередодні влада російської Бєлгородщини ухвалила рішення про запровадження там режиму НС федерального рівня. Із сусідньої Курщини, яка значною мірою перебуває під контролем ЗСУ, триває евакуація людей. Аналітики «Слово і діло» вже дослідили, без чого залишиться росія у разі втрати Курської області, сьогодні пропонуємо звернути увагу на основні показники Бєлгородщини.

Бєлгородська область входить до Центрального федерального округу росії, її площа становить 27 100 квадратних кілометрів.

За даними з відкритих джерел, у Бєлгородській області проживає 1 млн 514 тисяч осіб – серед 83 суб'єктів росії регіон опинився на 29 місці. У самому обласному центрі Бєлгороді мешкають приблизно 340 тисяч осіб (за даними перепису населення за 2021 рік).

З понад 1,5 мільйона населення 825 тисяч – працездатного віку. Людей пенсійного віку на Бєлгорощині – 493 тисячі (28 місце в рф).

Середньодушові грошові доходи населення оцінюються у 41 тисячу рублів на місяць. Це трохи більше, ніж на тій же Курщині. За цим показником Бєлгородська область на 22-му місці у росії.

Економіка Бєлгородської області побудована, передусім, на промисловості. Ключовими є машинобудування, металургія, виробництво будівельних матеріалів, гірничодобувна та харчова промисловість.

Серед найбільших підприємств регіону – Стойленський гірничо-збагачувальний комбінат, Лебединський гірничо-збагачувальний комбінат, Оскольський електрометалургійний комбінат ім. А.А. Угарова, Старооскольський завод пластмас «Осколпласт», Оскольський завод металургійного машинобудування.

У Бєлгородській області 2 млн 131 тисяча гектарів сільськогосподарських земель, а також понад 242 тисячі гектарів лісових земель.

У цьому регіоні зосереджено понад 40 відсотків розвіданих запасів залізних руд росії. А весь видобуток корисних копалин на Бєлгородщині оцінюється в 243,7 млрд рублів на рік. Це 18-те місце по всій росії.

За рік Бєлгородська область направляє до консолідованого бюжету рф приблизно 192 млрд рублів (податки та інші збори). За цим показником Бєлгородщина на 34 місці в росії.

В інтегральному рейтингу соціально-економічного розвитку російських регіонів (дослідження Фонду розвитку громадянського суспільства за підсумками 2023 року) Бєлгородська область опинилася на 30-му місці (з 83 суб'єктів).

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, які соціально-економічні показники демонструє Курська область, порівняно з іншими російськими регіонами.

Також ми докладно розповідали, як жилося Донбасу та Криму до приходу росії та якими були їхні довоєнні економічні показники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: