Урсула фон дер Ляєн скасувала візит єврокомісарів до Угорщини

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн скасувала візит Колегії Єврокомісії до Угорщини, яка зараз головує у Раді ЄС.

Про це йдеться у повідомленні речника Єврокомісії Еріка Мамера у соцмережі Х.

«У світлі останніх подій, пов'язаних з початком головування Угорщини, Голова (фон дер Ляєн – ред.) вирішила, що Єврокомісія буде представлена на рівні старших державних службовців лише під час неформальних засідань Ради», - повідомив Мамер.

Як зазначається, натомість візит Колегії до головуючої країни, не відбудеться.

Водночас, у відповідь міністр європейських справ Угорщини Янош Бока повідомив, що як голова ротаційного головування в ЄС, Будапешт залишається «відданим щирій співпраці» з установами європейського блоку та державами-членами.

«Європейська комісія не може вибирати інституції та країни-члени, з якими вона хоче співпрацювати. Чи всі рішення Комісії зараз базуються на політичних міркуваннях?», - написав Бока.

Як відомо, з 1 липня Угорщина розпочала головування у Раді Європейського Союзу, що триватиме до кінця поточного року.

Нагадаємо, Брюссель, роздратований тим, як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порушує правила зовнішньої політики Євросоюзу, обмірковує безпрецедентний крок — бойкотувати саміт із закордонних справ у Будапешті наступного місяця.

Віктор Орбан після візиту до Києва поїхав до росії та Китаю з «мирною місією». Орбан заявив, що в Москві його цікавила думка путіна щодо мирних ініціатив. Україна, Євросоюз та США засудили цю поїздку.

У юридичній службі ЄС заявили, що дипломатичні контакти прем'єр-міністра Угорщини та володимира путіна суперечать договорам Європейського Союзу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО