Ізраїль повідомив США про свою відповідальність за вбивство лідера ХАМАС Ханії – WP

Ізраїль відмовився коментувати вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані, але відразу повідомив американським чиновникам, що несе за нього відповідальність.

Про це дізналося видання The Washington Post.

Видання відзначає зростання напруги між США та Ізраїлем. Чиновники Білого дому зі «здивуванням та обуренням» відреагували на вбивство Ханії, яке вони розцінили як невдачу в їхніх багатомісячних спробах домогтися припинення вогню в Газі, повідомили джерела.

За словами кількох високопосадовців адміністрації Джо Байдена, в ході конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС багато американських чиновників почали вважати Біньяміна Нетаньягу, а не Іран, «головною темною конячкою» у стримуванні ширшої регіональної пожежі. Ізраїль неодноразово завдавав ударів по командирам «Хезболли» та Ірану, не інформуючи про це США, що викликало гнів адміністрації та самого Байдена.

Ізраїльський чиновник підтвердив, що телефонна розмова між Байденом і Нетаньягу після смерті Ханії була «напруженою». Проте немає жодних ознак того, що Байден готовий, наприклад, обмежити військову допомогу країні.

Зараз, зазначає WP, адміністрація Байдена докладає всіх зусиль, щоб запобігти вибуху насильства на Близькому Сході.

США терміново перекинули додаткові військові сили, включаючи ескадрилью винищувачів F-22 та есмінці ВМС, ближче до Ізраїлю, щоб допомогти захиститися від нападу Ірану. А держсекретар Ентоні Блінкен очолив дипломатичні зусилля, просячи найвищих посадових осіб в арабських столицях закликати Тегеран до стриманості.

Нагадаємо, голову політичного бюро організації ХАМАС Ісмаїла Ханію було вбито 31 липня в Тегерані. Ізраїль не коментував його смерті.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї наказав завдати прямого удару по Ізраїлю в якості помсти за вбивство Ханії. Атака Ірану та його союзників може розпочатися у найближчі дні або навіть години.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО