Підозрюваний чекав 12 годин біля гольф-поля: з'явилися подробиці другого замаху на Трампа

Чоловік, заарештований за підозрою у підготовці замаху на Дональда Трампа у Флориді, ймовірно залишався непоміченим майже 12 годин, чекаючи колишнього президента США на полі для гольфу.

Про це пише The New York Times.

Райан Раут зумів сховатися в кущах одразу за огорожею на краю поля, поки Трамп не опинився всього в сотнях ярдів від нього.

Як розповів на пресконференції виконувач обов'язків директора Секретної служби Рональд Роу-молодший, Раут не стріляв у агентів – вони вистрілили першими.

Поки невідомо, як Раут дізнався, що Трамп буде у гольф-клубі. Хоча він часто грає в гольф на своїй території, про його недільний вихід не було публічно оголошено.

«Це був неофіційний захід, тобто він не входив до офіційного графіку колишнього президента», – сказав Роу.

Дані з мобільних телефонів, отримані ФБР, вказують на те, що телефон Раута знаходився поблизу зони вздовж лінії дерев гольф-клубу Trump International в Уест-Палм-Біч, починаючи з 1:59 ранку в неділю. Він залишався там до 13:31, коли агент Секретної служби помітив ствол гвинтівки та відкрив вогонь.

За словами прокурорів, Раут, одягнений у вицвілу футболку, втік з місця злочину, залишивши заряджену гвинтівку типу СКС — напівавтоматичну зброю, розроблену в Радянському Союзі, а також приціл, цифрову камеру GoPro, дві сумки та чорний пластиковий пакет із їжею.

Раут був упізнаний свідком біля гольф-клубу, який бачив, як він сів у чорний позашляховик Nissan та поїхав. Він був заарештований місцевими помічниками шерифа після того, як попрямував на північ міжштатною автомагістраллю 95.

На пресконференції стало відомо, що Секретна служба не проводила обшук на периметрі гольф-клубу Trump International. Видання наголошує, що через це виникають додаткові питання про те, чи має агентство ресурси та можливості для адекватного виконання своїх обов'язків.

Видання Politico пише, що пристрасть Дональда Трампа до гольфу вже багато років викликає тривогу щодо безпеки. Гольф – хобі майже кожного американського президента, але частота та передбачуваність виходів Трампа викликали занепокоєння протягом багатьох років: журналісти та інші очевидці могли безперешкодно спостерігати за колишнім президентом із місць за межами периметру його приватних заміських клубів, які не охороняються Секретною службою.

«Заходи на відкритому повітрі такого масштабу та тривалості, від трьох до п'яти годин, неймовірно важкі та напружені. Не можна оточувати людину, яка грає в гольф, сталлю чи склом», – зазначив колишній агент Секретної служби Пол Еклофф.

«Проблема у тому, що за останні вісім років він багато грає у гольф. Він грає в гольф весь час, так що не потрібно бути нейрохірургом, щоб зрозуміти, що якщо він у Мар-а-Лаго і там хороша погода, він, ймовірно, йде на поле для гольфу», – додав ще один ветеран агентства Майк Олсон.

Забезпечення безпеки заміських клубів та іншої власності Трамп вже давно є предметом занепокоєння для його агентів та помічників Секретної служби.

Нагадаємо, 15 вересня поряд з гольф-клубом Дональда Трампа сталася стрілянина. Співробітники Секретної служби помітили людину зі зброєю поряд із полем для гольфу та відкрили вогонь. Пізніше підозрюваного було затримано. ФБР розслідує ймовірну спробу замаху на експрезидента.

Учора прокурори висунули кримінальні звинувачення Райану Уеслі Рауту, підозрюваному у спробі замаху.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО