Black man та лідер Туреччини Орбан: обмовки Байдена та Трампа в ході передвиборчої кампанії

Читать на русском

У США продовжується напружена передвиборча кампанія. Республіканська партія вже офіційно висунула Дональда Трампа своїм кандидатом. А ось кандидатура Джо Байдена викликає дедалі більше запитань у Демократичній партії. Через провальні дебати з Трампом (найгірші в історії, на думку деяких ЗМІ) все більше однопартійців закликають Байдена вийти з передвиборчих перегонів, щоб дати шанс іншому демократу увійти до Білого дому і не занапастити шанси партії на виборах до Конгресу. Не лише результатів дебатів, а й тепер уже постійні обмовки Байдена ставлять під сумнів його здатність провести ще кілька років у президентському кріслі. Втім, Трамп, який всього на чотири роки молодший за Байдена, теж періодично припускається помилок. «Слово і діло» зібрало обмовки суперників у ході передвиборчої кампанії.

Президент США Джо Байден за останні місяці неодноразово плутав світових лідерів.

У лютому він сказав, що зустрічався з президентом Франції Франсуа Міттераном (який помер ще 1996 року), а не Еммануелем Макроном. Через деякий час він переплутав колишню канцлерку Ангелу Меркель також із покійним Гельмутом Колем.

Також Байден назвав президента Єгипту Абдель Фаттаха ас Сісі президентом Мексики. При цьому за кілька хвилин до обмовки на пресконференції він запевнив журналістів, що з його пам’яттю все гаразд.

Все в тому ж лютому американський лідер переплутав главу Китаю Сі Цзіньпіна та російського диктатора володимира путіна: «Я багато часу провів із Сі Цзіньпіном. Це той, з яким у мене багато розбіжностей. І коли я був віцепрезидентом, Обама сказав, що хотів би, щоб я познайомився з Сі Цзіньпіном. Тому що було ясно, що він очолить росію».

Нещодавно, і це було після дебатів, Байден назвав путіним Володимира Зеленського. На пресконференції під час саміту НАТО він сказав, представляючи президента України: «А тепер я хочу передати слово президенту України, який має стільки ж мужності, скільки й рішучості. Пані та панове, президент путін. Президент путін. Президент путін? Ви переможете президента путіна. Президент Зеленський. Я такий зосереджений на тому, щоб перемогти путіна, ми повинні хвилюватися про це».

На цій самій пресконференції він назвав свою віцепрезидентку Камаллу Гарріс Трампом.

Під час одного з останніх інтерв'ю президент США не зміг згадати ім'я глави Пентагону Ллойда Остіна та назвав його black man («чорний чоловік»).

Крім того, Байден регулярно зачитує підказки із суфлера, які призначені для нього і не повинні озвучуватись.

78-річний Дональд Трамп теж плутає політиків. Минулого року він назвав прем'єра Угорщини Віктора Орбана лідером Туреччини.

Говорячи про штурм Капітолію у 2021 році, колишній президент переплутав Ненсі Пелосі, яка тоді була спікеркою Палати представників, та свою суперницю Ніккі Гейлі. І вже протягом кількох років Трамп регулярно плутає Джо Байдена та Барака Обаму.

Під час передвиборчої поїздки до штату Айова у жовтні минулого року Трамп забув, у якому місті він знаходиться: вітав мешканців Су-Фолкса (це місто в Південній Дакоті), а не Су-Сіті. Його освистали.

Після перемоги на республіканських праймеріз у Південній Кароліні Трамп на сцені дякував своїй родині, яка стояла поряд з ними, але при цьому забув згадати сина Еріка та невістку Лару. Хоча вони теж стояли поряд.

Не забудькуватість, а скоріше брак знань, породили вірусне відео з Трампом, де він намагається звуками пояснити, як працюватиме нова система ППО над Штатами. «Дінь, Дінь, Дінь, Дінь, Дінь, Дінь... Є всього 17 секунд, щоб розібратися. бум. Запуск ракети. Ввушшш. Бум», – звучало це якось так.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, у якому віці президенти США складали присягу.

На інфографіці – топ географічних помилок політиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: