Зняття обмежень на удари вглиб росії: WP дізналося деталі дискусії в США та Європі

Відмова США послабити обмеження на використання Україною західних ракет для далекобійних ударів по території росії посилила розкол між союзниками. Дискусія триває у Вашингтоні, розділяючи адміністрацію Джо Байдена і Капітолійський пагорб, вона також збила з пантелику партнерів у Європі, багато з яких виступили за зняття обмежень.

Деталі дискусії опублікувало видання Washington Post, журналісти якого опитали понад десяток чиновників в Україні, країнах НАТО, а також членів адміністрації Байдена та Конгресу.

Останнє прохання України про зняття обмежень буде озвучене особисто президентом Володимиром Зеленським під час його зустрічі з Джо Байденом у Вашингтоні цього тижня. За словами двох офіційних осіб, українці очікували, що Байден ще до цього дасть дозвіл.

Поки що, зазначають американські чиновники, немає жодних ознак того, що Білий дім змінить свою позицію щодо цього питання. В Україні ж вказують на те, що США постійно відхиляють їхні запити на зброю, перш ніж дати зелене світло. А тривалі дебати дають час росіянам підготуватись. Крім того, зазначають, що союзники рф – Іран та Північна Корея – діють рішучіше, постачаючи зброю.

У США зі свого боку висловлюють розчарування тим, що вони сприймають як нерозуміння Україною їхнього обережного підходу. Цю думку також активно підтримують учасники передвиборчої кампанії кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа.

«Ми вважаємо, що дозвіл має бути виданий учора, а не сьогодні чи завтра. В іншому випадку фраза «Ми хочемо бачити Україну максимально сильною за будь-якого сценарію» виглядає як повна нісенітниця», – заявив один український чиновник.

Україна, пише видання з посиланням на чиновників, також хоче більше свободи дій у виборі власних цілей, включаючи енергетичну інфраструктуру, щоб завдати шкоди російській економіці. Але у цьому питанні Київ залежить від отримання координат цілей від союзників.

Американські чиновники стверджують, що запаси ATACMS і подібних боєприпасів в України настільки обмежені, що зняття заборони на удари по російській території матиме лиш обмежений вплив на ситуацію на полі бою і може призвести до того, що ракети «закінчаться протягом декількох тижнів або навіть днів».

Представники Білого дому та Пентагону також стверджують, що не чули «переконливих аргументів» від України щодо доцільності зняття заборони. На їхню думку, найкраща стратегія – використовувати ці ракети проти цілей у Криму. Ще один аргумент США – росія вже вивела 90% літаків із зони дії ATACMS.

Водночас європейські військові чиновники та дипломати категорично не погодилися з тим, що дозвіл завдавати ударів углиб росії матиме лише обмежений ефект. Один із західних військових чиновників зазначив, що військова доктрина НАТО закликає до завдання глибоких ударів по тилах противника.

Один із чиновників визнав, що дозвіл США сам по собі не буде достатнім для перемоги України, але він допоможе порушити російську логістику, націлитись на командні центри та склади зброї. Крім того, що довше приймається рішення, то менш ефективними будуть ці удари.

Зокрема, українські та європейські чиновники вже зафіксували, що росіяни тепер найчастіше використовують аеродроми поруч із українським кордоном для швидкої зупинки та дозаправки чи технічного обслуговування.

Один з українських чиновників припустив, що новий аргумент американців про неефективність транскордонних ударів, ймовірно, виник «бо попереднє виправдання більше не працює».

Видання також зазначає, що з цього питання існує розкол в адміністрації Байдена: глава Пентагону Ллойд Остін виступає проти зняття обмежень, тоді як держсекретар Ентоні Блінкен дав зрозуміти, що відкритий для українських аргументів.

За словами чиновників, ця дискусія продовжується, і члени Ради національної безпеки намагаються врегулювати розбіжності між Міністерством оборони та Державним департаментом.

Американські чиновники також кажуть, що вони воліли б, щоб Україна домагалася своїх запитів у приватному порядку, а не розгорнула публічну кампанію, як це відбувається зараз.

Нагадаємо, днями в Європарламенті ухвалили резолюцію, в якій йдеться про те, що Україна повинна мати можливість завдавати ударів західними системами озброєння по законних військових цілях у рф.

США поки що не планують змінювати свою позицію щодо ударів по об'єктах у росії. А Велика Британія чекає на схвалення Штатів, щоб дати ЗСУ дозвіл.

Водночас, ЗМІ писали, що Україна може отримати від США та Британії непублічний дозвіл на використання ракет Storm Shadow для ударів по цілях на території росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО