«Ненадійно»: Угорщина відкинула пропозицію ЄС отримувати нафту через Хорватію

Угорщина відкинула пропозицію Європейської комісії використати хорватський трубопровід для імпорту нафти.

Міністр закордонних справ країни Петро Сіярто у Facebook написав, що «Хорватія просто не є надійною транзитною країною».

«Це ненадійно, оскільки з початку війни ціна транзиту нафти зросла вп'ятеро порівняно із середніми ринковими значеннями. Це ненадійно, оскільки вони позбавили MOL можливості використати довгострокові транспортні потужності. Це ненадійно, оскільки не було здійснено необхідних інвестицій для збільшення потужності лінії, а про максимальну потужність наводяться ніким і ніколи не підтверджені дані. Таким чином, припинення постачання нафти зі сходу залишить Угорщину та Словаччину у владі ненадійної транзитної країни», – стверджує Сіярто.

За його словами, лист від Єврокомісії «ще раз доводить, що українці можуть дозволити собі все, що завгодно, проти країн-членів ЄС, особливо якщо вони виступають за мир і не постачають зброю».

Нагадаємо, в Єврокомісії заявили, що поки що не виявили ризиків для енергетичної безпеки Словаччини та Угорщини через рішення України ввести заборону на транзит нафти російської компанії «Лукойл».

Україна заявила, що не обговорюватиме скасування санкцій.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО