Санкції проти російської нафти не загрожують енергобезпеці Словаччини, їх скасування не обговорюється – Шмигаль

Читать на русском
Україна не обговорюватиме скасування санкцій проти російської нафтової компанії Лукойл. Прем'єр наголосив, що вони не загрожують енергетичній безпеці Словаччини.
Фото: t.me/Denys_Smyhal

Санкції проти російської компанії «Лукойл», запроваджені Україною, не загрожують енергетичній безпеці Словаччини. Їх скасування не буде предметом обговорень.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину щодо транзиту російської нафти – FTЄвросоюз відмовився підтримати Угорщину та Словаччину щодо транзиту нафти російського Лукойлу через Україну.

Він розповів, що впродовж останніх тижнів мав низка розмов з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо щодо ситуації з транзитом російської нафти.

Шмигаль зазначив, що Україна наполягала і продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти, і нагадав, що більшість країн ЄС знайшли альтернативні канали постачання.

Прем'єр також наголосив, що Україна залишається надійним транзитером для всіх країн та беззастережно виконує Угоду про асоціацію з ЄС.

«Санкції, запроваджені РНБО України, не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та Європи загалом, саме тому їх скасування не є предметом обговорення. Відтак маємо повне розуміння Брюсселя в цьому питанні. Словаччина — наш надійний партнер, від якого ми не очікуємо шантажу або погроз. Бо погрожувати Україні, яка захищається від агресора, заради того, щоб держава-терорист продовжувала заробляти свої криваві надприбутки — це сумнівний шлях. Ще раз. Санкції, запроваджені Україною, не є загрозою для енергетичної безпеки Словаччини. Загрозою є росія, її гібридна енергетична війна проти словацького народу, її шантаж та політичні ультиматуми», – написав він.

У результаті Шмигаль та Фіцо домовилися продовжити діалог на черговій міжурядовій зустрічі у жовтні.

Нагадаємо, раніше Фіцо заявив, що словацька компанія Slovnaft буде готова припинити постачання дизельного пального в Україну, якщо Київ не перегляне свого рішення про заборону транзиту нафти «Лукойлу».

У Міненерго відповіли, що Україна готова вирішувати питання транзиту російської нафти зі Словаччиною відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: